Париж и Лондон разработват заедно оръжия от ново поколение срещу руската агресия

OFFNews 10 март 2023 в 13:03 1864 0

Сунак и Макрон
Сунак и Макрон.

Днес се очаква британският премиер Риши Сунак и френският премиер Еманюел Макрон да подпишат споразумение за сътрудничество между Обединеното кралство и Франция за разработване на оръжия за прецизни удари за борба с руската агресия, съобщи Скай Нюз.

Освен сделката за оръжията, двамата лидери ще се споразумеят и за по-тясно сътрудничество в областта на обучението на украинските морски пехотинци и доставките на оръжия за Киев по време на британско-френската среща на върха в Париж.

Сунак коментира преди срещата, че Западът е изправен пред "безпрецедентни заплахи" и че той и френският му колега искат да "укрепят" НАТО, така че отбранителният алианс да е "готов да приеме предизвикателствата на бъдещето".

От Даунинг стрийт коментираха, че по време на разговорите в Елисейския дворец ще се обсъжда ново споразумение за справяне с незаконната миграция, както и че Париж и Лондон ще признаят, че Русия представлява най-голямата заплаха както за европейската, така и за световната сигурност.

Очаква се в рамките на дискусиите премиерът и президентът да дадат зелена светлина на засилената военна координация между Обединеното кралство и Франция, включително да се споразумеят за съвместното разработване на "високоточни ударни оръжия от следващо поколение", заявиха от британския кабинет.

Съюзниците се надяват проектът да доведе до създаването на способности с голям обсег на действие, от които НАТО се нуждае, за да се "защити от нарастващата заплаха от Русия".

Ще бъдат сключени и споразумения за доставка на оръжия на Киев и съвместна работа за обучение на украински морски пехотинци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews