Паравоенни арестуваха бившия премиер на Пакистан Имран Хан

OFFNews 09 май 2023 в 14:09 1252 0

Имран Хан

Снимка Getty Images

Имран Хан

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан е бил арестуван от паравоенни части в Исламабад по обвинения, повдигнати от антикорупционната агенция на страната, съобщи Си Ен Ен, като се позова на съдебни документи.

Хан е давал биометрични си данни за явяване в съда, когато военизираните сили са счупили прозорец, хванали са го и са го задържали, както се вижда от видео, предоставено на CNN от неговата партия Пакистански техрик-е-инсаф (Пакистанско движение за справедливост - PTI).

Във видеото се вижда как паравоенните сили излизат от автомобили и държат палки, а след това атакуват помещенията на Върховния съд на Исламабад, преди да арестуват Хан.

Говорителят на PTI Фауад Чаудри заяви, че политическият лидер е бил "отведен от неизвестни хора на неизвестно място".

Хан беше отстранен от поста си по време на парламентарен вот на недоверие миналата година и оттогава води популярна кампания срещу настоящото правителство, обвинявайки го, че е влязло в заговор с военните, за да го отстрани от поста.

Срещу бившия министър-председател се водят все повече съдебни дела и са издадени множество заповеди за арест, което води до сблъсъци с неговите поддръжници.

Хан е изправен пред обвинения в незаконна продажба на подаръци, дадени му от чуждестранни високопоставени лица, докато е бил на поста. Той отхвърля тези обвинения като "тенденциозни". Той твърди, че обвиненията срещу него са политически.

През март на улиците пред резиденцията му в Лахор се сблъскаха полицията и негови поддръжници, след като полицаи се опитаха да арестуват Хан, защото не се е явил в съда по обвинения в корупция, припомня Си Ен Ен.

Поддръжниците хвърляха камъни и снаряди по полицията, а хората в резиденцията на Хан запалиха огньове, след като полицаите пуснаха сълзотворен газ.

По-късно полицията прекъсна електрозахранването на дома на Хан и изключи уличното осветление в квартала. В крайна сметка сблъсъците бяха прекратени.

Легендата на крикета, превърнал се в политик, обвини пакистанските власти, че се опитват да го арестуват, за да го отстранят от игралното поле преди общите избори, насрочени за октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша