Откриха скелета на английския крал Ричард III (снимки + видео)

Вероника Шербанова 04 февруари 2013 в 15:51 4829 0

Учени откриха скелета на английския крал Ричард III. Снимка: ЕПА
Учени откриха скелета на английския крал Ричард III. Снимка: ЕПА

Британски учени откриха скелета на крал Ричард III под паркинг в град Лестър, съобщи Би Би Си.

През септември 2012 г. учените започнали разкопки близо до църква, където се предполага, че е бил погребан английският крал.

Датирането показало, че скелета е от периода 1455 – 1540 г. и е на мъж на около 30 години, което съвпада с историческите данни. Според тях крал Ричард III е убит в битката при Босуърт през 1485 г., когато е на 32 години. ДНК-анализът пък показал съвпадение с ДНК-то на наследниците на краля. По думите на учените тези данни дават основание да се смята, че откритите кости принадлежат на крал Ричард III.

По скелета са открити 10 наранявания, в това число 8 на черепа, две от които са потенциално смъртоносни, обясняват учените от университета в Лестър.

След смъртта на брат си Едуард IV през 1483 г. Ричард трябвало да стане регент на сина му, но вместо това си присвоил властта. Той бил предизвикан от Хенри Тюдор и загинал в битката при Босуърт само две години по-късно.

Ричард III е погребан без почести в църквата в центъра на Лестър. Крал Хенри Тюдор наредил гробът му да бъде разрушен, а тялото да бъде изхвърлено в река Сор, която преминава през града. Смята се обаче, че монасите подменили тялото на Ричард и изхвърлили в реката трупа на бездомник.

Ричард III e е смятан за един от най-кръвожадните владетели в историята на Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков