Освободена заложница е в критично състояние, 50 дни Хамас я оставили без лекарства

Александра Маркарян 27 ноември 2023 в 12:40 2454 0

Елма Аврахам

Снимка Courtesy

Елма Аврахам

Освободена израелска заложница на "Хамас" е в критично състояние. 84-годишната Елма Авраам е в реанимация на болница с опасност за живота след 50-те ѝ дни в плен, през които е била лишена от жизненоважни за нея лекарства, предават израелските медии.

Тя се намира в медицинския център на университета Сорока в Беершеба, Израел.

Авраам беше освободена миналата вечер и бе директно превозена с хеликоптер от Газа до болница заради тежкото си здравословно състояние, за което информира говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) контраадмирал Даниел Хагари.

Останалите освободени вече успяха да прегърнат близките си. Сред тях са момичетата Ела (8 г.) и Дафна (15 г.) Елиаким, чиято майка публикува снимка от общата им прегръдка:

На свобода е и 4-годишната Авигейл Идан. На 7 октомври - когато "Хамас" нападат селища в Южен Израел и избиват повече от 1 200 души, раняват хиляди и отвличат над 240 души - терористите убиват пред очите ѝ родителите ѝ и я вземат за заложничка. Детето "отпразнува" рождения си ден само сред терористите. Освободена, тя вече е сред близките на своите родители.

Сред освободените е и Ори Мегидиш - войник от IDF.

"Добре съм, у дома съм със семейството ми, наслаждавам се и съм щастлива да си върна обратно живота" - казва във видео послание днес тя и изразява надежда всички заложници да бъдат освободени.

Днес изтича последният ден от четиридневното примирие между Израел и "Хамас", през което бяха освобождавани израелски заложници и палестински затворници. Очаква се нова група заложници да бъде пусната днес, а списъкът им беше предаден по-рано през деня. Беше предаден и нов списък с палестински затворници, които трябва да бъдат освободени в замяна.

От израелска страна изразиха опасения във връзка със списъка, без да уточни от какво естество са притесненията на властите. Преговорите текат с посредничеството на Катар. Има и опасения за забавяне на освобождаването.

Днес е 52-рият ден на войната, обявена след нападението на "Хамас".

"Хамас" иска удължаване на примирието срещу нови освободени заложници и затворници. Решението по този въпрос предстои.

Целта на Израел във войната е пълното унищожаване на групировката, която управлява палестинския анклав Ивицата Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков