Осем църкви са подпалени в пакистанската провинция Пенджаб след обвинения в богохулство

OFFNews 16 август 2023 в 22:10 1796 0

Снимка pixabay

Тълпа вандализира осем църкви и няколко домове на християни след твърдения за богохулство срещу исляма в най-населената провинция на Пакистан Пенджаб в сряда.

Националната комисия по правата на човека заяви, че броят на изгорените църкви „е нараснал до осем“, в актуализирана информация от сряда, наричайки ситуацията „тъжна и срамна“.

Видеоклипове, качени в социалните медии, показват как протестиращи разрушават християнски сгради, докато полицията ги наблюдава.

Според полицейски доклад двама християни са арестувани от местната полиция в град Джаранвала на основание „оскверняване на свещения Коран и злоупотреба с пророка Мохамед“. В доклада се посочва, че мъжете са съдени по пакистанските закони за богохулство.

Пакистанските християнски общности редовно са насочени към строгите закони за богохулство в страната, които според активистите исторически са били манипулирани, за да преследват малцинствата и да ги изолират от обществения живот.

Ясир Талиб, който работи за Центъра за социална справедливост и който е бил в града по време на инцидента, каза, че тълпа е вандализирала и подпалила дома на един християнин, обвинен в богохулни коментари срещу исляма.

Множество църкви, включително католическата църква в града, църквата на Армията на спасението и петдесятната църква, както и местната християнска колония, също бяха вандализирани и опожарени, каза Талиб пред CNN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!