Опустошителни наводнения в Либия. Над 2000 са жертвите

OFFNews 12 септември 2023 в 07:33 4242 1

наводнение

Снимка БТА/АП

Опустошително наводнения в Либия

Над 2000 души може да са загинали вследствие на наводненията в източната част на северноафриканската страна. Това съобщи ръководителят на едно от двете съперничещи си правителства в Либия, базирано в Бенгази, предаде Асошиейтед прес.

В интервю по телефона пред телевизия "Ал Масар" премиерът Осама Хамад заяви, че хиляди други хора се водят изчезнали. По думите му стихията е отнесла цели квартали в град Дерна, където е било обявено бедствено положение, след като страната беше връхлетяна от средиземноморската буря "Даниъл".

Говорител на властите на Източна Либия каза, че 5000 до 6000 са изчезнали в наводненията в град Дерна, допълва Ройтерс.

Турция обяви, че ще изпрати три самолета със спасителни екипи и хуманитарна помощ в Либия, съобщи турското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в профила си в социалната мрежа "Екс", че страната му ще изпрати в Либия 168 спасители, две специализирани превозни средства и две спасителни лодки.

Освен това самолетите, които ще отлетят за Бенгази тази сутрин, ще бъдат натоварени със стотици палатки, генератори, храна, дрехи и санитарни продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки