Опозицията в Македония с хибридна кампания срещу договора за приятелство с България

Георги Савчев 03 август 2017 в 19:50 9515 10

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Ане Лашкоска твърди, че македонците са в паника от договора

ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в македонския парламент, започна агресивна кампания срещу договора за приятелство с България.

Парадоксално е, че атаката идва директно от партията, водена от Никола Груевски - в продължение на десетилетия ВМРО-ДПМНЕ беше заклеймявана в Скопие, че е пробългарска формация, особено по време на управлението на Любчо Георгиевски. ДПМНЕ е и асоцииран член на Европейската народна партия. В момента обаче позициите ѝ напомнят политическата риторика на Кремъл и официален Белград.

От трибуната на Собранието

Народът на Република Македония е в паника, защото СДСМ започна промяна на историята на македонската държава. Народът на Република Македония е в паника, защото се съгласихте да промените нашето минало, защото се съгласихте да пренаписвате учебниците по история, заяви днес от трибуната на македонския парламент депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Ане Лашкоска.

Всъщност на днешното заседание на Собранието се разглеждаше държавния бюджет, а не договора за приятелство с България.

Лашкоска, която е родом от Прилеп, вмъкна темата извънредно. Кампанията срещу договора беше разгърната и в централата на ДПМНЕ - на пресконференция на генералния секретар на партията Християн Мицкоски.

Искаме Социалдемократическият съюз на Македония (партията на премиера Зоран Заев) да се откаже. Не е късно, минута до 12. Апелираме на съвестта на депутатите от СДСМ: да не подкрепят този договор. Не е късно, вие, депутатите от СДСМ, имате дълг и към вашите предци, и към вашите деца, обяви Християн Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ не може да спре договора

Позицията на ВМРО-ДПМНЕ е, че договорът "не удовлетворява националните интереси на Република Македония". България празнува след този договор, но в Македония гражданите чувствали поражение и недоволство, твърдят от партията на Никола Груевски.

На 1 август, при подписването на документа, Борисов и Заев изразиха очакване той да бъде разгледан приоритетно и ратифициран от парламентите на България и Македония.

Все още не е уточнено кога договорът ще бъде гласуван в македонския парламент. В дневния ред на Собранието, поне до днес, не е предвидена подобна точка в заседанията до края на август.

Най-вероятно обаче договорът ще бъде ратифициран от македонския парламент - депутатите от ВМРО-ДПМНЕ ще гласуват против, но СДСМ може да разчита на гласовете и на албанските партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5430

10

deyan_h

04.08 2017 в 12:57

Амиии, някои може и да са в паника.

Обаче на мен даже ми се обади един приятел от там на Илинден )) Да се поздравим ))

Значи - други македонци са щастливи. ))

13214

3

XR4

03.08 2017 в 21:09

Говорят "македонски" депутати, но всъщност само си мърдат устите. Гласа който чувате е на нашите "кръвни братя" руснаците и техните балкански мекерета сърбите.Благодарим ви "братя"!!!

"Всяко тържество на България е смърт за Русия"
Захарий Стоянов

8019

1

Чичо

03.08 2017 в 20:27

Лоша работа. До къде са се докарали!
Маските вече паднаха.