ООН: Десет милиона души са напуснали домовете си в Украйна

OFFNews 20 март 2022 в 17:01 1030 0

Снимка Getty Images

Полша е приела повече от 2 милиона

Десет милиона души – над една четвърт от населението на Украйна, са напуснали досега домовете си заради „опустошителната“ война, водена от Русия. Това заяви днес Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, предаде Франс прес.

„Войната в Украйна е толкова опустошителна, че 10 милиона души са избягали - или разселени вътре в страната, или бежанци в чужбина“, пише Гранди в Туитър.

Онези, които водят войни навсякъде по света, носят отговорност и за страданията, причинени на граждански лица, принудени да бягат от домовете си, добави той.

Службата на ООН за бежанците уточни днес, че 3 389 044 украинци са напуснали страната от началото на руската инвазия на 24 февруари, а други 60 352 са на път да се изселят.

Близо 90 на сто от избягалите са жени и деца. Мъжете от 18- до 60-годишна възраст могат да бъдат призовани на военна служба и нямат възможност да заминат.

УНИЦЕФ – Детският фонд на ООН, информира, че сред избягалите в чужбина са над 1,5 милиона деца и предупреди за „реални и нарастващи“ рискове те да станат обект на търговия с хора и експлоатация.

Международната организация по миграцията посочи, че към сряда от Украйна са избягали в съседни страни 162 000 граждани на други държави.

Още милиони хора са напуснали жилищата си, но не и границите на Украйна. Според службите на ООН и свързаните с тях агенции вътрешно разселените лица в Украйна към сряда са били около 6,48 милиона.

Преди конфликта в зоните, контролирани от Киев, живееха 37 милиона души. Другата част от населението се намира в Крим, анексиран от Русия, и в проруските сепаратистки региони от Източна Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови