Олексий Данилов: Опитът за ремонт на Русия ще завърши с нейния демонтаж

Красимир Крумов 01 юли 2023 в 18:55 5406 1

Снимка Facebook / Олексий Данилов

Още през 1991 година бяха създадени Уралски франкове - стоково-разчетни чекове на дружеството "Уралски пазар". Отпечатани са по инициатива на група млади предприемачи под ръководството на бизнесмена и политик Антон Баков с подкрепата на премиера Егор Гайдар.

Това, което започна като опит за ремонт на т. н. Руска федерация, скоро ще приключи с нейния демонтаж. Това заяви в събота в 30-та годишнина от обявяванвето на Уралската република през 1993 година шефът на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов. Данилов прогнозира кои са субектите на Руската федерация, които може да тръгнат към самостоятелност и независимост от Москва.

"На 1 юли се навършват 30 години от обявяването на Уралската република- Това, което започна като опит за ремонт на т. н. Руска федерация приключи с нейния демонтаж. Народите на Урал, Сибир, Кубан, Кавказ, украинския „зелен клин“, Националните републики Татарстан, Башкирия, Удмуртия, Якутия и други имат пълното основание според международното право на самоопределение, на излизане на Руската федерация и създаване на независими и суверенни държави. Всичко това ще се случи по демократичен начин и без външно влияние", написа в профила си във фейсбук Данилов.

Украинският политик визира съществувалата реално от 1 юли до 9 ноември 1993 година в границите на Свердловска област. Републиката е създадена на базата на областта в рамките на действащата тогава конституция на Руската съветска социалистическа република от 1978 г. (чл. 70), за да повиши статута си в рамките на федерацията и да придобие по-голяма икономическа и законодателна независимост. Съществуването й е прекратено с указ на президента на Руската федерация № 1874, с който се разпуска Свердловския областен съветн и се освобождава от длъжност ръководителя на администрацията Едуард Росел.

Предпоставките за учредяването на Уралската република възникват още в началото на 80-те, когато първи секретар на Свердловския областен комитет на КПСС е Борис Елцин. През 1990 Елцин се кандидатира за депутат в 74-ти национално териториален район - Свердловск и Первоуралск и по време на среща с избиратели обявява като част от предизборната си програма:"Да се ​​даде на всички национални автономии независимост, право и възможност да влязат с предложение за създаване на нови национално-териториални образувания, в които местното население е мнозинство". В останалата част от територията, в допълнение към тези автономни образувания Елцин предлага създаването в Русия на след референдум на 7 руски републики: Централна Русия, Северна, Южна, Волга, Урал, Сибир и Далечен Изток.

Хронология на Уралската република.

25 април - Референдум за разширяване на правомощията на Свердловска област. 83,4 на сто от участвалите са "за" издигане на правомощията в рамките на Руската федерация. Избирателната активност е 67 процента.

1 юли - Свердловският областен съвет провъзгласява Уралската република и започва работа по създаването на нейната конституция.

14 септември - Семинар в Екатеринбург на тема "Уралската република и целостта на руската държава". Подписано е изявление от ръководителите на регионите Свердловск, Перм, Челябинск, Оренбург, Курган за намерението им да участват в разработването на икономически модел на Уралската република, базиран на региона на Урал. Проектът за новото териториално образувание получава името "Голяма Уралска Република". 

27 октомври - Свердловският областен съвет одобрява конституцията на Уралската република. 

31 октомври - Конституцията на Уралската република влизав сила. С Указ № 1 Едуард Росел си възлага задълженията на губернатор на републиката, а ръководството на региона става правителство на републиката с премиер Валерий Трушников.

2 ноември - Едуард Росел участва в разширено заседание на Съвета на министрите на Руската федерация. На тази среща президентът на Руската федерация Борис Елцин каза, че желанието на регионите да повишат статута си е естествен процес, който правителството трябва да вземе предвид.

5 ноември - на пресконференция Едуард Росел обявява подкрепата на президента Елцин за  Уралската република.

8 ноември - по предложение на губернатора Едуард Росел регионалният съвет обявява референдум за одобрение на Конституцията за 12 декември и избори за губернатор и двукамарно законодателно събрание на Уралската република също за 12 декември.

9 ноември - С указ на Борис Елцин Свердловският областен съвет е разпуснат, на следващия ден Росел е отстранен от длъжност. Всички решения за създаване на Уралската република са обявени за нищожни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

02.07 2023 в 03:44

Русия не функционира като държава, а като империя, където метрополията само смуче от регионите. Нормално е да има опити за частична или пълна независимост. Имаме и наши, волжките българи, дано им помогнем като страна да имат поне автономия.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки