Новото финландско правителство ограничава имиграцията

OFFNews 16 юни 2023 в 21:06 2705 0

Пура

Снимка АП/БТА

Рика Пура

Коалиционните партньори в новото финландско правителство се споразумяха да съкратят квотите за имигранти, да повишат изискванията за чужденците, които искат да работят в страната, и да затегнат условията за получаване на финландско гражданство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това бяха и някои от ключовите приоритети на националистическата партия "Финладците".

"През последните години Финландия се превърна в единствената скандинавска страна с по-свободна политика по отношение на имиграцията. Това вече няма да е така", заяви лидерката на "Финландците" Рика Пура.

Освен това правителството ще отхвърли всякакви съвместни планове на ЕС за икономическо възстановяване като плана за възстановяване от пандемията.

Новото правителство, което ще е оглавявано от председателя на консервативната Национална коалиционна партия (НКП) Петери Орпо, възнамерява да подобри обществените финанси като ореже разходите, намали данъците и помогне за създаването на 100 000 нови работни места през следващите 4 г.

В новата правителствена коалиция влизат НКП, "Финландците“, Шведската народна партия и Християндемократическата партия на Финландия.

На изборите на 2 април НКП спечели 48 места в парламента, следвана от "Финладнците" с 46 места. Финландската социалдемократическа партия на министър-председателката Сана Марин стана трета сила с 43 депутати в 200-местния парламент.

За да си осигури мнозинство, Орпо включи в коалицията Шведската народна партия, която получи 9 места, и Християндемократическата партия на Финландия, която ще разполага с петима депутати в новия парламент. Така коалиционното правителство ще има общо 108 народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша