Нови американски санкции удариха Северна Корея

OFFNews 02 декември 2022 в 09:30 1395 0

Тв екран показва снимка от изстрелването на севернокорейска ракета, публикувана от севернокорейската агенция KCNA. Ракетата, изстреляна от международното летище в Пхенян, е прелетяла 999,2 км за 4 135 секунди с апогей 6 040,9 км, се е приземи в международ

Снимка Getty Images

19 ноември 2022 г.: тв екран показва снимка от изстрелването на севернокорейска ракета, публикувана от севернокорейската агенция KCNA. Ракетата, изстреляна от международното летище в Пхенян, е прелетяла 999,2 км за 4 135 секунди с апогей 6 040,9 км, се е приземи в международните води на Източно море, според Корейската централна информационна агенция (KCNA).

САЩ, Република Корея и Япония наложиха санкции на трима севернокорейски висши служители, свързани с неотдавнашните ракетни изпитания на страната, предаде Би Би Си.

Тази година Пхенян изстреля рекорден брой балистични ракети - повече от 60 - и тества няколко междуконтинентални балистични ракети.

Твърди се, че санкционираните Джон Ил Хо, Ю Джин и Ким Су Гил са "изиграли основна роля" в разработването на оръжията.

ЕС също наложи санкции.

Северна Корея е подложена на строги санкции от западните държави години наред. Съгласно новите всички базирани в САЩ активи на тримата севернокорейци се замразяват. Забранява им се да извършват каквито и да било сделки с предприятия или физически лица в САЩ.

"Днешните действия бяха предприети в тясна координация с Република Корея и Япония и допълнително съгласуват политиките ни с нашите партньори от ЕС по отношение на глобалната заплаха от КНДР - се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ. - Тези стъпки също така подчертават трайната ни решимост да насърчаваме отчетността в отговор на темпото, мащаба и обхвата на изстрелването на балистични ракети от страна на Пхенян."

Последното ракетно изпитание бе на 18 ноември. Тогава японският министър на отбраната заяви, че Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обсег, за да удари континенталната част на САЩ. Тя се приземи в морето на около 210 км западно от Хокайдо, съобщиха от Токио.

Пхенян проведе шест ядрени опита между 2006 и 2017 г. и според съобщенията е приключил подготовката за седми. Експерти се опасяват, че при него може да се изпробва компактно ядрено устройство. Те казват, че Северна Корея работи за подобряване на своите ракети с малък обсег и конвенционални военни способности.

Страната е станала по-настъпателна под ръководството на Ким Чен-ун, който е ръководил голяма част от неотдавнашното развитие на оръжейната ѝ програма и четири от шестте ядрени опита досега.

Според някои американски анализатори обаче санкциите са символични и не са променили поведението на Пхенян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков