Няма затишие в Газа: отложиха освобождаването на заложниците

Не трябва да забравяме с кого работим - луд човек, който заповядва убийства, изнасилвания, издевателства, предупреждава министър Израел Кац

Александра Маркарян 23 ноември 2023 в 10:38 1152 0

Нкол, 15-годишната сестра на пленения 19-годишен войник от ЦАХАЛ Ник Бейзер, държи плакат със снимка на брат си по време на пресконференция в Италианския еврейски център в Рим след среща на близките на заложниците с папа Франциск във Ватикана, 22 ноември

Снимка БТА/АП

Нкол, 15-годишната сестра на пленения 19-годишен войник от ЦАХАЛ Ник Бейзер, държи плакат със снимка на брат си по време на пресконференция в Италианския еврейски център в Рим след среща на близките на заложниците с папа Франциск във Ватикана, 22 ноември 2023 г.

Освобождаването на израелските заложници в Газа се отлага. Отлага се и примирието между Израел и "Хамас".

Боевете няма да спрат, нито държани от терористите заложници да бъдат освободени "преди петък" - заяви израелски официален представител пред АФП тази сутрин.

На база споразумението между воюващите страни, одобрено от израелското правителство и постигнато с посредничеството на Катар и Египет, се очакваше това да се случи днес в 10 часа. Това съобщиха независимо едни от други както властите в Катар, така и Израел и "Хамас".

Коментара си неназованият служител направи малко след като съветникът по националната сигурност Цахи Ханегби заяви изненадващо преди полунощ в сряда, че нито един от заложниците - които бяха заловени по време на терористичното нападение на "Хамас" над Южен Израел на 7 октомври - няма да бъде освободен преди петък. На 7 октомври терористите убиха над 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха за заложници над 240 души.

Според споразумението "Хамас" ще освободи 50 живи израелски заложници - деца, техните майки и други жени на групи от по 12-13 души - срещу четиридневно затишие на бойните действия и освобождаването на до 150 палестински затворнички и непълнолетни. Договореността ще позволи и доставка на гориво и хуманитарна помощ в Газа през дните на примирието.

Това би била първата доставка на гориво в Газа. Досега Израел се противопоставяше на такава с аргумента, че "Хамас" го използва, за да води войната, а не за да поддържа болниците си.

Говорител на Министерството на външните работи на посредника Катар заяви, че преговорите в Доха между Израел и "Хамас" "се развиват положително" и че в близките часове ще бъде съобщено точно кога ще започне примирието.

Израелската страна обясни, че влизането в сила на споразумението няма да стане преди петък сутринта поради "очевидно логистично забавяне".

Същевременно високопоставен американски служител заяви пред CNN, че решението за отлагане е взето съвместно между Израел, Катар и Египет и че САЩ са били в течение на това. Обяснението му: необходимо е повече време за уточняване на подробностите и за "свеждане до минимум на нещата, които биха могли да се объркат".

Служителят успокоява, че засега няма причина за безпокойство, тъй като Израел все още не е получил имената на първата група заложници, които ще бъдат освободени - този ход се очакваше в сряда вечерта. Служителят заяви, че притеснението би било основателно, ако до четвъртък вечерта все още няма списък.

Близките на заложниците обаче не са спокойни. Член на семейството на един от тях казва пред The Times of Israel, че забавянето и промените в споразумението оказват огромно влияние върху и без това изтерзаните емоции на семействата.

"Тези промени ни убиват - казва пред Армейското радио Диего Енгелберт, чиято сестра Карина, зетят Ронен и дъщерите им Мика и Ювал са заложници. - Хванахме се за лъч надежда и той отново изчезна - това е част от психологическия терор, през който преминаваме всекидневно."

Министърът на енергетиката от партия "Ликуд" Израел Кац реагира негативно на забавянето.

"Не трябва да забравяте с кого работим - с [ръководителя на Хамас Яхя] Синвар, луд човек, който дава заповеди за убийства, изнасилвания, издевателства - казва Кац пред Армейското радио. - Готови сме за всяка възможност. В момента предположението е, че споразумението ще бъде реализирано."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков