Няма спасение за Ванка с танка. Забраниха му да стане Маша

Освен войната в Украйна, Кремъл води и духовна борба със Запада

OFFNews 14 юли 2023 в 11:34 4917 3

дъга

Снимка Getty images

Законът ще спасява руската духовност.

Държавната дума прие на трето четене закон, който забранява смяната на пола. Когато той бъде подписан от президента, в Русия ще бъдат забранени операциите за извършване на транссексуална промяна и свързаната с нея хормонална терапия, както и замяната на половия маркер в документите, съобщи Би Би Си.

"На медицинските работници се забранява извършването на медицински интервенции, насочени към промяна на пола на лицето, включително формирането на първични и (или) вторични полови белези на другия пол", се казва в закона.

Изключение ще се прави само за "вродени аномалии при деца".

В закона се използва формулировката "промяна на пола", но тя не е правилна. Става дума за забрана на промяната на половите маркери и на медицинските интервенции за утвърждаване на пола, т.е. за забрана на легализирането на транспрехода.

В допълнение към директните забрани за медицински грижи за транссексуални хора Държавната дума одобри следните ограничителни мерки:

- службите за гражданско състояние няма да могат да извършват промени в документите на лицата въз основа на медицински удостоверения за "промяна на пола";

- "промяната на пола" от единия или от двамата съпрузи ще бъде основание за анулиране на брака;

- "на хората, които са променили пола си, ще бъде забранено да осиновяват деца и да установяват попечителство над тях.

На второ четене законопроектът беше одобрен единодушно, а ден по-рано беше подкрепен от 391 депутати.

Сега според закона, за да променят половия маркер и да извършат необходимите операции, транссексуалните могат да получат удостоверение с диагноза "транссексуализъм". Въз основа на него е възможно да се промени актът за раждане, а след това - и паспортът. Също така, след като получат удостоверението, транссексуалните хора могат да получат медицинска помощ: хормонална терапия и направления за операции.

По-рано руското Министерство на здравеопазването прие отрицателно становище по законопроекта, в което, наред с други неща, посочи, че той може да доведе до увеличаване на броя на самоубийствата при хора, чийто пол не съответства на официалния.

"Те няма да могат, горките хора, да приведат паспортните си данни в съответствие с реалността, която се е развила в главите им", подигравателно преразказва тази част от становището депутатът Пьотр Толстой.

Ръководителят на министерството Михаил Мурашко, който присъстваше на обсъждането на законопроекта в средата на юни, предложи просто да се затегнат изискванията за вземане на решение за хормонално или хирургично лечение на транссексуалните.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин обаче заяви, че Министерството на здравеопазването не е необходимо да "измисля никакви поправки" в законопроекта, "аргументирайки се, че се грижи за хората".

"Трябва да се полагат грижи, ако щете, като се забрани цялото това блудство", каза Володин.

В обяснителната бележка към законопроекта се казва, че руската конституция не предвижда "смяна на пола" и "междинни варианти на пола като родител № 1 и родител № 2" - формулировка, която президентът Владимир Путин многократно е използвал. Твърди се също, че законопроектът укрепва стратегията за национална сигурност на Русия и поддържа "традиционните руски ценности".

Дори по време на обсъждането на закона за въвеждане на всеобща забрана на "гей пропагандата" през 2022 г. депутати и официални лица не скриха факта, че това решение е взето на фона и в резултат на войната в Украйна. Депутатите заявиха тогава, че освен войната в Украйна, Русия води и "духовна борба със Запада" - така че забраната на "гей пропагандата" и "пропагандата за смяна на пола" ще помогне да се спечели борбата срещу "новия световен ред".

Новият законопроект "е необходим на държавата, за да се намесва още повече в личния живот на гражданите и да укрепва съществуващия режим. Колкото повече държавата се намесва в частния живот, толкова по-силно и по-добре контролира гражданите си", коментира Ксения Михайлова, адвокат на ЛГБТ движението Coming Out (организацията е призната за "чуждестранен агент" в Русия). 

Владимир Комов, адвокат на правозащитната организация "ЛГБТ кауза", изтъкна, че новият законопроект има за цел да лиши от права цяла социална група. Документът противоречи на руската конституция и на Всеобщата декларация за правата на човека, изтъкна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

14.07 2023 в 13:53

Поредното безумие на кремълските курешки!

Тази социална група може да не е многобройна, но е и оглушително звучна, а и влиятелна!!!

Просто помагат на общественото мнение в цивилизования свят от една страна да види колко престъпен е режимът на Путлер, а от друга - да се увеличава и утвърждава подкрепата за военните усилия на УкраИна!?

12021

2

bls

14.07 2023 в 12:42

"В закона се използва формулировката "промяна на пола", но тя не е правилна. Става дума за забрана на промяната на половите маркери и на медицинските интервенции за утвърждаване на пола, т.е. за забрана на легализирането на транспрехода." - До колкото ми е известно а и според конституционния ни съд, промяна на пола е обективно невъзможна към днешна дата. В този смисъл действително изразът "промяна на пола" е грешен, тъй като такова нещо е невъзможно за сега. Промяната чрез естетически хирургически интервенции и след тежки химии на външния индивид на човешко същество от един пол, тъй щото след тях то визуално да прилича на човешко същество от противоположния пол е единствено визуална и по същетво по никакъв начин не променя каквото и да е относно пола на този човек. В този смисъл и изразът "транспреход" също е грешен, защото на практика преход няма (или поне не се минава от едно състояние в друго).

22548

1

dolivo

14.07 2023 в 12:19

Кръстоносци тц тц

Инак и аз донякъде одобрявам. Само на хора над 21, формирани, ясно осъзнаващи, ако искат да си платят, да правят каквото си искат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!