Няма да изпълня незаконна заповед на Тръмп за ядрено нападение

OFFNews 19 ноември 2017 в 13:33 8347 3

Най-високопоставеният командир в САЩ заяви, че ще се противопостави на всякакви незаконни президентски заповеди за ядрен удар.

Ген. Джон Хайтън от Военновъздушните сили на САЩ заяви, че като ръководител на Стратегическото командване, което контролира ядрения арсенал на страната, съветва президента и очаква да бъде намерена законна алтернатива.

Коментарите му дойдоха дни, след като американски сенатори обсъдиха президентските правомощия да разпореди ядрено нападение.

Някои от тях изразиха опасения, че президентът Доналд Тръмп може да направи това безотговорно, а повод за това дадоха заплахите му към Северна Корея. Миналия месец сенатор Боб Крокър обвини президента, че поставя САЩ на пътя на Трета световна война.

Попитан за законността при евентуален удар, генералът отговори, че е изучавал американските закони за въоръжени конфликти много години и че те постановяват ключови критерии, с които президентът трябва да се съобрази, например с необходимостта от такъв удар, с пропорционалността на заплахата спрямо него, със страданието, което би било причинено на невинни хора.

Президентът има пълните правомощия да защитава страната, но тъй като няма определение за това какво е предстояща атака, президентът няма абсолютна власт.

"Аз съветвам президентът, той ще ми каже какво да правя", каза ген. Хайтън.

"Ако е незаконно, познайте какво ще се случи? Ще кажа: "Господин президент, това е незаконно". И отгатнете какво ще каже той: "Какво би било законно?" И ще стигнем до варианти, от различни начини, по които можем да отговорим каквато и да е ситуацията. Така работят нещата.

Ако изпълните незаконна заповед, ще отидете в затвора. Може да останете в затвора до края на живота си", каза още генералът.

Президентът Тръмп не е коментирал изказването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

19.11 2017 в 16:16

Герой, не герой - явно му се налага да каже такива неща.

Превод: хора, знам че е идиот ама споко, дали сме му фалшиво червено копче. Истинското е у мен, а аз имам грижата да не стане някоя беля.

29217

2

Лопе де Вега

19.11 2017 в 14:54

Тоя е голем герой. Ама Тръмп нищо не му е заповядвал.

Поздрав!

15914

1

поп Дръвчо

19.11 2017 в 14:45

Администрацията на САЩ е минала в режим damage control - за пръв път си имат такъв слон в стъкларницата, която представлява съвременния свят.