Нетаняху: Ще се бием и няма да се предадем! Това е втората война за независимост на Израел

Тел Авив отзова някои от дипломатическите си пратеници от Турция след речта на Ердоган, за да се направи преоценка на отношенията между двете държави

OFFNews 28 октомври 2023 в 22:27 3569 4

Израел

Снимка АП/БТА

Премиерът Бенямин Нетаняху, военният министър Йоав Галант и министърът от кабинета Бени Ганц (от ляво надясно).

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че наземната операция на армията в Газа е вторият етап във войната срещу терористите от "Хамас". Войските са в Газа, а операцията ще е трудна и дълга, предаде Ройтерс.

Нетаняху добави, че ще бъдат положени усилия да бъдат върнати над 220-те отвлечени от "Хамас".

Той определи войната след нападението от 7 октомври като "втората война за независимост на Израел".

"Ще се бием и няма да се предадем! Няма да се оттеглим над земята и под земята. Не ни обвинявайте във военни престъпления. Ако мислите, че можете да обвинявате нашите войници във военни престъпления, това е лицемерие. Ние сме най-моралната армия в света", бе категоричен министър-председателят.

Думите му очевидно са провокирани от нападките на турския президент Реджеп Ердоган, който обвини Израел във военни престъпление срещу палестинците в Ивицата Газа.

Външният министър Ели Коен съобщи, че Тел Авив е отзовал някои от своите дипломатически пратеници в Турция заради "тежки изявления", направени от Анкара.

"Предвид тежките изявления, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, за да бъде извършена преоценка на отношенията между Израел и Турция", посочи Коен в публикация в Екс, без да навлиза в подробности.

Израелското посолство в Турция публикува на страницата си в социалната мрежа Екс изображение с надпис на турски: "Хамас" е терористична организация".

Реакцията на Израел идва след днешната реч на Ердоган на масов митинг в подкрепа на палестинците, организиран в на летището "Ататюрк" в Истанбул. Пред събралите се турският президент каза, че Анкара ще "обяви Израел за военнопрестъпник" и ще направи това пред цялата международна общност в светлината на влошаващия се палестинско-израелски конфликт. Ердоган нарече Израел окупатор и повтори, че палестинското движение "Хамас" не е терористична организация.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк предупреди, че широкомащабните сухопътни операции на Израел в Газа могат да доведат до "катастрофални последици" и е възможно още хиляди цивилни да загубят живота си.

По-рано силите на Израел съобщиха, че са навлезли в северната част на палестинския анклав. Израелската армия повтори призива си към цивилните в Северна Газа да се оттеглят на юг заради тяхната безопасност, тъй като град Газа вече е "бойно поле".

Комуникационните мрежи в Газа са сринати, което доведе до липса на информация в и извън територията.

Междувременно Илон Мъск обяви, че системата от околоземни спътници "Старлинк" ще достави интернет в ивицата Газа. Това ще стане в сътрудничество със "световнопризнати хуманитарни организации", добави собственикът на компанията "СпейсЕкс", чийто проект е "Старлинк".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

29.10 2023 в 03:31

Идва време разделно.
И май този път ще трябва не желязна, ами свръх-желязна завеса. От едната страна хомо сапиенсите, от другата човекоподобните мюзлита и православните орки.
Българите най-вероятно по стар обичай ще сме с по един крак от двете страни.

345

3

Джендо Джедев

29.10 2023 в 00:50

Diogen,

Видяхме какво стана когато един "нормален" (според теб) лидер нападна Ирак преди 20 години... Аре нема нужда!

924

2

Diogen

28.10 2023 в 23:41

Всичко това нямаше да се случи ако Байдън беше нормален лидер. Щатите де факто са без президент. Байдън не е в на състояние да изпълнява функциите на върховен главнокомандуващ. американски бази в Сирия и Ирак са атакувани два пъти от терористи, поддържани от Иран. Отговорът е смешен. Въздушни удари по празни складове. Байдън все по-често изпада в безпомощно състояние на обърканост, моменти на мозъчно блокиране. Международното положение се напича и заплашва да излезе от контрол.

1000

1

foreigner66

28.10 2023 в 22:48

Даам, много сме близо до 12:00, диктатори надигат глас и няма кой да им опонира. Батьошката събира за няколко месеца по половин милион зомбита, мосюлманите искат свят като преди 1000 години, всичко това във време, когато би трябвало отдавна човека да е наясно със себе си и окръжаващата го среда. Светлина в тунела..няма.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки