Нетаняху: Мюсюлманите са накарали Хитлер да започне Холокоста

ОFFNews 21 октомври 2015 в 21:39 18159 9

Израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че мюсюлмански религиозен водач е убедил Адолф Хитлер навремето да избие евреите, започвайки Холокоста, предадоха световните медии.

Той визира бившия главен мюфтия на Йерусалим Амин ал Хюсейни, с когото Хитлер се среща в Берлин през 1941 г. Именно тогава според Нетаняху е взето решението за Холокоста. 

"Тогава Хитлер не е искал да избие евреите, а да ги изгони. Амин ал Хюсейни обаче му казал: "Ако ги изгониш, те ще дойдат при нас", твърди Нетаняху. Според него диктаторът запитал мюфтията какво да стори тогава, а той му отвърнал - "Изгори ги".

Изказването бе направено пред Световния ционистки конгрес няколко часа след посещението на премиера в Берлин и предизвика международен скандал. Германия веднага направи официално изявление, с което отново пое цялата отговорност за Холокоста.

„За да удари срещу нас и нашата позиция, той подменя историята на евреите по жалък начин", коментира палестинският президент Махмуд Абас.

Нетаняху отвърна, че не се опитва да оправдае "сатаничната отговорност" на Хитлер, но и не иска да се премълчава ролята на мюфтията в насърчаването.

Адолф Хитлер и Амин ал Хюсейни. Снимка: Wikimedia.

Според историци не може да се твърди, че Амин ал Хюсейни е дал идеята на Фюрера да започне изтребването на евреите, тъй като подобни изказвания са правени от него още през 1939 г., 2 години преди срещата между двамата.

"Със сигурност Хюсейни не е човекът, който измисля Окончателнотo решение. То е злото дете на мозъка на самия Хитлер", възпротиви се на твърдението министърът на отбраната и близък съюзник на израелския премиер Моше Ялон.

Видео с изказването на Нетаняху може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки