Нека допуснем България и Румъния в Шенген без отлагане, призова Урсула фон дер Лайен

OFFNews 13 септември 2023 в 12:42 2029 0

Урсула фон дер Лайен

Снимка бТВ

България и Румъния доказаха, че са част от Шенгенското пространство. Нека най-накрая ги допуснем – без повече отлагане.

За това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Съюза. 

„Засилихме защитата на границите. Европейските агенции засилиха сътрудничеството си с държавите членки. Позволете ми да благодаря специално на България и Румъния за това, че са водещи в тази област и показват най-добрите практики както по отношение на убежището, така и по отношение на връщането”, подчерта Фон дер Лайен. 

Виждаме един геополитически съюз, който подкрепя Украйна и се противопоставя на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорства, каза още тя. 

"Бъдещето на Украйна, страните от Западните Балкани и Молдова е в ЕС"

Домът е там, където хората си имат доверие. Украинците могат да имат доверие на Европа. Ще бъдем с Украйна по целия път, колкото дълго е необходимо. Украинците са добре дошли в ЕС и днес, колкото в началото на войната. ЕК ще предложи удължаване на временната закрила за украинците в ЕС, съобщи Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Бъдещето на Украйна, страните от Западните Балкани и Молдова е в ЕС. Историята ни призовава да завършим нашия съюз. Това е европейски стратегически интерес. Трябва ни виждане за успешно разширяване, настоя тя.

Фон дер Лайен посочи, че върховенството на законността и спазването на основните права са основа за настоящите и бъдещите държави от ЕС.

Сега е време да покажем на младото поколение, че можем да изградим континент, където всеки може да бъде себе си; да обича, когото иска; да се стреми толкова високо, което пожелае; континент в мир с природата и водещ в технологиите, единен в свободата и мира, обобщи председателят на комисията.

Започва разследване на субсидиите за внасяните от Китай електромобили

Планетата кипи, затова ЕС се опитва да я защити и да опази бъдещия напредък, заяви Фон дер Лайен, като в примерите за последните природни бедствия посочи и наводненията в България. Тя добави, че ЕК е обвързала действията за опазването на природата с икономически подход, за да се очартае посоката за бъдещите инвестиции. ЕК започва диалог с производителите за премахване на въглеродното замърсяване.

Фон дер Лайен съобщи, че се подготвя европейско законодателство за производството на ток от вятър, като се ускори издаването на разрешения и се улесни достъпът до финансиране на подобни проекти.

ЕК започва разследване на субсидиите за внасяните от Китай електромобили.

Трябва да се защитим, като оставим каналите за комуникация с Китай отворени, настоя Фон дер Лайен. По нейните думи китайското производство е нечестно субсидирано от държавата, което води до прекалено ниски цени на изделията и подкопава европейските работни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!