НАТО започва най-големите досега военновъздушни учения

OFFNews 12 юни 2023 в 07:27 2079 1

НАТО

Снимка БТА/АП

Най-големите военновъздушни маневри в историята на НАТО започват днес в германското въздушно пространство

Най-големите военновъздушни маневри в историята на НАТО започват днес в германското въздушно пространство. В двуседмичните учения ще участват около 10 000 войници и 250 самолета от 25 държави. 

Ръководено от германския Бундесвер, учението „Въздушен страж 2023“ ще продължи до 23 юни и цели да се отработи отблъскването на фиктивна атака на агресор от изток, съобщиха ДПА и БТА. Въпреки че маневрите се провеждат, докато бушува война между Русия и евентуалната кандидатка за членство в НАТО Украйна, представители на германските ВВС казаха, че идеята за учението датира още от 2018 г., преди началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Маневрите съвпадат с пика на летните ваканционни самолетни пътувания и оценките доколко ще бъде нарушен гражданският въздушен трафик варират. 

Инго Герхарц от германските ВВС каза, че закъсненията в гражданските полети ще са от порядъка на няколко минути, но Матиас Мас от профсъюза на авиодиспечерите смята, че ученията ще се отразят осезаемо върху гражданската авиация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша