Нараства напрежението между Египет и Етиопия: достъпът до вода е в основата на спора

OFFNews 11 септември 2023 в 17:54 4662 2

Мястото, където е построен язовирът. Снимката е от юни 2013 г.

Снимка БТА/АП

Мястото, където е построен язовирът. Снимката е от юни 2013 г.

Нараства напрежението между Египет и Етиопия.

Кайро реагира остро след съобщение на властите в Адис Абеба, че Етиопия е напълнила резервоара на изключително спорния хидроенергиен язовир на река Сини Нил, съобщава Би Би Си.

Етиопия е в спор с Египет и Судан относно мегапроекта от началото му през 2011 г.

Египет разчита на река Нил за почти всички свои нужди от вода и външното министерство на страната реагира с упрека, че Етиопия не зачита интересите на страните по течението на реката. Етиопия отвърна, че язовирът – на стойност 4,2 млрд. долара – няма да намали техния дял от водата в Нил.

"С огромно удоволствие обявявам успешното завършване на четвъртото и последно пълнене на язовир "Ренесанс", пише етиопският министър-председател Абий Ахмед в X (преди Twitter). Той призна, че проектът се е сблъскал с "вътрешни и външни пречки", но "ние издържахме на всичко това".

Язовирът започва да произвежда електроенергия през февруари 2022 г. Етиопия вярва, че Големият етиопски язовир "Ренесанс" ще удвои производството на електроенергия в страната, осигурявайки жизненоважен тласък в развитието, тъй като понастоящем половината от 127-милионното население не разполага с електричество.

Планът е в язовира, който се намира на около 30 км от границата на Етиопия със Судан, да се генерират повече от 6000 MW.

Египет и Судан твърдят, че трябва да бъдат договорени общи правила за експлоатацията му, опасявайки се, че нуждаещата се от енергия Етиопия може да изостри съществуващия недостиг на вода.

Преговорите по проекта бяха възобновени миналия месец, след като бяха преустановени през 2021 г.

Судан - където в момента има сражения между съперничещи си армии - не реагира веднага на съобщението на министър-председателя на Етиопия Абий Ахмед.

Във Facebook египетското външно министерство заяви, че "едностранното" запълване на резервоара от страна на Етиопия нарушава декларацията за принципите, подписана от трите държави през 2015 г., и заклейми действията на Етиопия като "незаконни".

"В декларацията за принципите се посочва, че е необходимо трите страни да постигнат споразумение относно правилата за пълнене и експлоатация на язовира, преди да започне процесът на пълнене", се казва в изявлението.

"Едностранните мерки на Етиопия се считат за незачитане на интересите и правата на страните по течението на реката и на тяхната водна сигурност, както е гарантирано от принципите на международното право."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Слънце

11.09 2023 в 22:07

е там е голяма каша, руснаците и китайците се надпреварват, ама китайците влагат пари, а Вагнер само граби, кой кого ще "пресуши" ще видим

1236

1

БотоксПутю

11.09 2023 в 21:21

Ами етиопците и те имат право да строят язовири на собствена територия. И те имат нужда от вода. А между Етиопия и Египет е Судан. И той с недостиг на вода.
 
X

Да помогнем на украинските деца!