Най-важното малцинство, което няма да спечели изборите в Русия

Георги Савчев 16 март 2018 в 18:05 6305 2

Ксения Собчак

Президентските избори в Русия са тази неделя. Резултатът обаче не е никаква загадка: Владимир Путин ще остане на поста за още шест години. Той даже не сметна за нужно да участва в предизборните дебати в ефира на контролираните от Кремъл федерални ТВ канали. 

А дебатите често напомняха цирк, на който останалите кандидати, обречени на неуспех, отегчават публиката с предварително зададени роли и реплики.

Едно от малкото силни послания прозвуча във финалния диспут на канала "Россия 1". Думите са на опозиционната журналистка Ксения Собчак. Нейното участие в предизборната надпревара и досега е оценявано нееднозначно. От една страна, тя беше изключително критична към войните, които Русия води в Украйна и Сирия, разобличаваше клишетата на антизападната риторика на Кремъл, както и конкретни случаи в регионите на корупция, покровителствена от властта. Разгърна и предизборна кампания, твърде нетипична и новаторска за старомодните руски политически технолози. 

Същевременно обаче значителна част от несистемната либерална опозиция е на мнение, че с участието си в изборите Собчак единствено дава легитимност на Владимир Путин.

Тъй като българите не избират президента на Русия (между нас казано - и самите руснаци не го избират), изказването на Ксюша Собчак, което ви представяме, няма как да се приема за агитация. А като сполучлив пример за политическо послание, което е на разбираем език за всички:

"Тази предизборна кампания не беше за власт, защото е ясно, че властта ще остане в ръцете на Путин, той няма да се откаже от нея. Тази кампания не беше за екология, данъци, заводи. Тя е за ценности. Когато на 18 март отидете да гласувате, вие няма да изберете новия президент, а ще изберете в каква страна да живеете.

Ще гласувате ли за това Сталин да бъде признат за най-добрия лидер на Русия за ХХ век? Ще гласувате ли руски войници да продължават да умират в Сирия за нефта, който така или иначе няма да получите? Ще гласувате ли за това да сте просто винтче в огромната държавна машина? Или все пак искате да сте уникални, единствени, да сте хора и да гласувате, за да може главната ценност у нас най-после да е човекът? Или държавата да си остане главната ценност и да погълне живота ви, парите ви и всичко, което имате?

Идвах на тези предизборни дебати, на това задушаващо сборище, в което ми беше крайно некомфортно, само и само да мога да кажа, че искаме да живеем свободно и държавата да не ни командва какво да правим, кого да обичаме, как да се разпореждаме с личния си живот. Навярно правих грешки, за първи път участвам в президентските избори, но бях истинска и искрена. И исках да покажа, че има и друг начин да бъдеш политик. Че е възможно да внесеш младост и обновление в политическия живот. И какво чух в отговор? Обиждаха ме с мръсни думи, унижаваха ме, прекъсваха ме. Това е отговорът на хората, които не искат промяна и нови политици. Тези хора няма да ни дадат никакъв шанс, ако не отидете да гласувате, за да покажете, че искате промяна.

В противен случай ще продължавате да виждате едни и същи лица в лъжата, която ви пробутват: или Путин, който ще управлява вечно, или партията на Жириновски с комунистическата партия, които десетилетия наред играят ролята на опозиционни кандидати. За мен това не е роля, а животът ми, това е шанс животът ни да се промени завинаги. Дайте ми този шанс. Ако не отидете да гласувате, означава, че ще замълчите, когато обиждат жените, че ви е все едно за политическите затворници, че ви е все едно за всички несправедливости, които стават в нашата страна. 

Знам, че на тези избори ние ще останем в малцинство, но нека това е най-прекрасно малцинство, най-умното и най-образованото на тази страна. Моля ви, подкрепете ме на изборите. Дайте ми половин час от вашия живот - идете и гласувайте. Обещавам ви, че макар и да не можем да променим всичко и веднага, ние ще започнем с промените. И вие ще сте горди, че те ще започнат. Аз дойдох - отговорно и за дълго." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

16.03 2018 в 20:38

“това е най-прекрасно малцинство, най-умното и най-образованото”

Ахахахахаха......coincidence? Не мисла....