Нагорни Карабах капитулира пред Азербайджан

Александра Маркарян 20 септември 2023 в 12:34 25523 5

Момиченце прегръща майка си в Степанакерт, Нагорни Карабах.

Снимка БТА/АП

Момиченце прегръща майка си в Степанакерт, Нагорни Карабах.

Арменските власти в Нагорни Карабах са подписали капитулация пред Азербайджан. Според в. "База" армията на непризнатата република е загубила почти половината от въоръжените си сили в сраженията през деня.

Баку започна "антитерористичната" си операция вчера. Същия ден получи подкрепата на Турция. Иран предложи посредничество. САЩ призоваха за примирие.

Днес арменците в Нагорни Карабах са се съгласили с искането на Азербайджан да прекратят боевете и да се разоръжат, предаде и Ройтерс, като се позова на новинарската агенция Интерфакс. Те са се съгласили армията на Нагорни Карабах да бъде разпусната и разоръжена, а оборудването и оръжията - изнесени от територията на Карабах и унищожени.

В Нагорни Карабах е обявано спиране на огъня, съобщи медията "Спутник Армения".

До капитулацията се стигна за по-малко от 24 часа. Армията на непризнатата република се състои от около 2,5 хил. души и загуби около хиляда бойци от вчера до днес. В същото време, от страна на Азербайджан има 60 хил. души, а загубите там са 300 до 500 души. Освен това войските на Нагорни Карабах изчерпаха боеприпасите си - са съобщили за "База" източници от правителството и министерството на отбраната на републиката.

Според условията на капитулацията Азербайджан ще трябва да осигури коридор за евакуация на жителите и остатъците от армията.

На 21 септември в град Евлах ще се проведе среща между представители на Нагорни Карабах и Азербайджан. Те ще обсъдят "повдигнатите от азербайджанската страна въпроси за реинтеграцията, гарантирането на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах, както и въпросите за осигуряване на живота на населението на Нагорни Карабах в рамките на Конституцията на Азербайджан".

Последните боеве бележат най-сериозното изостряне на продължаващия от десетилетия конфликт след войната от 2020 г., в която Азербайджан, с подкрепата на Турция, си възвърна контрола над част от анклава, както и над няколко околни територии, отбелязва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

В анклава - като цяло международно признат за Азербайджански, живеят предимно арменци.

Армения, страна с преобладаващо християнско население, която традиционно гледа на Русия като на свой покровител, потърси подкрепата на Запада, за да посредничи в конфронтацията с богатия на петрол, предимно мюсюлмански Азербайджан, и изрази разочарование от липсата на подкрепа от страна на Москва, посочва още "Файненшъл таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

5

edin slep

21.09 2023 в 02:22

Преди 30 години арменците бяха силни, изгониха азерите (етническо прочистване) и си направиха тази република. Сега азерите са по-силни, ще изгонят арманците, каквито и декларации да се правят.

1000

4

Зла свекърва

20.09 2023 в 16:56

Ако бяхме останали в руската орбита това щеше да е съдбата ни - да зависим от един агресор, който като рекетьор ще ни плаши с друг агресор, за да ни източи. Слава на Бога, че България е част от НАТО и се отскубна от съветската орбита, въпреки че агентурата на РФ не е престанала да плете мрежи у нас и да ни отделя от съюзниците ни.

Но на Армения трябва да се подаде ръка. Тя осъзна, че се намира в блато и се опита да излезе. Изтегли се от военната организация на ОНД, и потърси помощ. Трябва да се помогне. Не трябва да има геноцид. Не трябва да има асимилация и насилие над арменското население, нито унищожаване на тяхното историческо наследство в тази оспорвана земя.

12407

3

Bad Horse

20.09 2023 в 15:54

И сега като почне един геноцид над арменците в областта!...

Не? Няма да им нарушат гражданските права? Вместо това ще спрат корупционните схеми там и ще въведат стабилна власт? Уууу! Какви хитри копелета били Азерите.

Ако са диваци като Сърбите и почнат кланета като в Косово, тогава ще има съвсем друг разговор за Нагорни Карабах. Тогава целия свят ще е на арменска страна, пък ако ще и Русия да е там. Границите са си граници, но геноцида променя всичко.

615

2

швейк

20.09 2023 в 15:10

Лош момент нацелиха руските проксита в нагорни карабах ... затъна магучая в украйна и тия недочакаха сценарий ала донецк

135

1

Far Rider

20.09 2023 в 13:29

Армения търси помощ от Запада, но е слуга на Кремъл и част от РФ - руски фашизъм! Типично по арменски!
 
X

Да помогнем на украинските деца!