Над 28 000 бежанци са пристигнали в Армения от Нагорни Карабах

OFFNews 26 септември 2023 в 21:38 754 0

Снимка БТА/AP

Армения заяви, че над 28 000 бежанци са пристигнали от Нагорни Карабах на арменска територия досега, предадоха световните агенции.

Азербайджан отвори в неделя единствения път водещ от Нагорни Карабах към Армения, четири дни след като сепаратистите от региона капитулираха в резултат на светкавична азербайджанска операция и бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня, поставящо Нагорни Карабах под контрола на Баку.

В сряда Азербайджан си върна изцяло контрола над Нагорни Карабах - област, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Това стана след мълниеносна операция срещу по-малобройните и неразполагащи с такава оръжейна мощ сили на местните арменски сепаратисти. Самата Армения не се самеси.

През есента на 2020 г. Азербайджан вече си върна част от Нагорни Карабах и прилежащи територии след война срещу съседната държава.

Азербайджанските власти казват, че ще реинтегрират региона и ще гарантират правата на арменските му жители, отбелязва агенцията.

В неделя първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения. По данни на арменското правителство към 18 ч. (17 ч. българско време) в страната са влезли 377 души.

1050 бежанци вече са пристигнали в Армения по най-нова информация на властите, предаде ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!