Над 160 души са арестувани на прайда в Истанбул и Измир

OFFNews 26 юни 2023 в 19:18 1378 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Турската полиция е задържала най-малко 113 души на прайда в Истанбул и други 50 души в Измир в неделя, съобщи Turkish Minute, цитирана от Стокхолмският център за свобода.

Стокхолмският център за свобода (SCF) е застъпническа организация с нестопанска цел, която насърчава върховенството на закона, демокрацията и човешките права със специален фокус върху Турция. SCF е създадена от група журналисти, които са били принудени да живеят в самоизгнание в Швеция на фона на масово потискане на свободата на печата в Турция.

Местните власти нарекоха арестите опит да спрат "пропагандата", подкопаваща "националните и духовни ценности".

Задържаните са участвали в прайда, нарушавайки забраната, наложена от кабинетите на губернатора на Истанбул Давут Гюл. Гюл потвърди задържанията в Истанбул в Twitter и ги свърза със "запазването на институцията на семейството".

"Националното ни бъдеще зависи от запазването на институцията на семейството с нашите национални и духовни ценности. Няма да позволим никаква дейност, която отслабва институцията на семейството", написа той.

В Измир, третият по големина град в страната, протестиращи се събраха в централния квартал, за да проведат прайда въпреки забраната от местния губернатор, който определи рестрикцията като "защита на обществения морал".

Полицията задържа присъстващите и блокира достъпа до части от Алшанак преди началото на парада в 18 ч. Журналисти също са били възпрепятствани да правят снимки на събитието.

"Събрахме се, за да упражним нашето конституционно право пред лицето на систематичната дискриминация, която засяга особено транс жени, кюрди, араби, бежанци и други малцинствени групи в рамките на ЛГБТИК+", се казва в изявление на активистите на прайда в Измир.

Хомофобията е широко разпространена в Турция. След грандиозния прайд в Истанбул, който привлече 100 000 души през 2014 г., правителството на Ердоган отговори, като забрани бъдещи събития в града, позовавайки се на опасения за сигурността.

Турция е класирана на 48-мо място сред 49 държави по отношение на човешките права на ЛГБТИ хората, според картата Rainbow Europe за 2023 г., публикувана от Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните (ILGA)-Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков