Над 120 000 души на протест в Брюксел

OFFNews 07 ноември 2014 в 11:56 5346 8

Снимка Reuters

Протест в Брюксел

Над 120 000 души излязоха на протест в Брюксел срещу намерението на новото правителство, доминирано от националистите, да ограничи разходите в обществената сфера, да увеличи данъците и да повиши възрастта за пенсиониране.

Протестиращите започнаха да хвърлят павета и други тежки предмети по полицията. Десетки автомобили бяха изпепелени. Стигна се до сблъсъци с полицията.

30 души бяха арестувани, а 36 души бяха ранени, като 24 от тях са приети за лечение в болница.

Протестът беше организиран от трите основни синдиката, които настояват липсващите средства в бюджета да бъдат потърсени при богатите. Като пример те посочиха излязлата информация за това, че много богати белгийски семейства, а частично и държавни дружества и банки, са избягвали плащането на данъци с регистриране на представителства в Люксембург.

Премиерът Шарл Мишел обяви, че вратите са отворени за преговори със синдикатите, като допълни, че виновните за безредиците в белгийската столица ще бъдат изправени пред правосъдието.

Мишел допълни, че планираните мерки имат за цел да създадат нови работни места и да осигурят стабилност на социалната система.

Синдикатите обаче са категорични, че правителството или ще преразгледа предложенията си, или протестът ще продължи.

Протестът беше оценен като най-големият протест в Белгия през последните 30 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови