МВР на Русия обяви за издирване журналиста Александър Невзоров

Ваня Милева 04 май 2022 в 15:28 3385 0

Снимка Федерал Прес

Популярният руски журналист Александър Невзоров е обявен от МВР на Русия за издирване, съобщи агенция Интерфакс. Невзоров, когото руските медии наричат „иноагент“, име, под което Кремъл третира журналистите, работещи в чужди издания или в издания с чуждо участие, се е появил в базата данни на издирваните лица на вътрешното министерство. Москва води специален регистър на „иноагентите“, като дейността на болшинството от тях е забранена на територията на страната.

„Невзоров Александр Глебович, роден на 03.08.1958 година, се издирва за престъпление по Наказателния кодекс на Руската федерация." – казват от МВР. Издирването се извършва в рамките на наказателно производство, образувано от Следствения комитет на Руската федерация за разпространение на "фалшива" информация за действията на руските въоръжени сили. Властите обвиняват Невзоров за съобщенията и коментарите му, че руската армия е обстрелвала умишлено родилния дом в Мариупол.

Според разследването, публикаци на Невзоров от 9 март в забранения в Русия Instargam и във YouTube съдържали ненадеждни снимки на цивилни, засегнати от обстрела. Източници на тези снимки били украинските медии. Руското министерство на отбраната обяви официално за фалшива информацията, че армията е обстрелвала родилния дом в Мариупол.

В момента следствието предприемало меркии за установяване на местонахождението на Невзоров, за да бъдат проведени процесуално-следствени действия с него.

На 22 април руското министерство на правосъдието вписа Александър Невзоров, както и журналиста Сергей Пархоменко и бившия главен редактор на радиостанцията "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, в регистъра на чуждестранните медийни агенти, „иноагенти“. Невзоров е считан за един от най-влиятелните мениджъри на медии в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша