'Музикантите' на Пригожин се стичат в Банги заради референдума на 30 юли

OFFNews 18 юли 2023 в 12:20 2204 0

бойци

Снимка @RSOTM TELEGRAM

Бойците на "Вагнер" се връщат в Централноафриканската република.

Десетки военнослужещи от руската частна военна компания "Вагнер" пристигнаха в Централноафриканската република, за да помогнат за провеждането на конституционния референдум на 30 юли, който може да доведе до удължаване на мандата на президента, съобщиха от президентството, цитирани от Ройтерс.

Стотици бойци на частната армия напуснаха ЦАР по време на краткотрайния бунт в Русия, ръководен от основателя на групата Евгений Пригожин, който повдигна въпроси за бъдещето на военните и търговските операции на "Вагнер" в други страни, включително ЦАР, напомня агенцията.

Говорител на президентството на ЦАР обяви на 8 юли, че стотици "музиканти" напускат Централноафриканската република като част от ротация на силите, а не става дума за изтегляне.

Според правителствен говорител, който отказа да съобщи броя на пристигналите бойци, те са тук, за да осигурят провеждането на конституционния референдум. Той призна, че снимките, които се разпространяват в социалните мрежи, показващи десетки бойци на писта, са на новопристигнали наемници.

Високопоставен официален военен представител на ЦАР в столицата Банги каза пред "Ройтерс", че става дума за стотици наемници.

Агенцията напомня, че Централноафриканската република е с население около 5.5 милиона души. Страната е богата на злато, диаманти и дървесина. След като стана независима, от 1960 г. насам ЦАР се бори за установяване на стабилност.

В края на юни Би Би Си коментира, че персоналът на Центъра за управление на човешките ресурси "Вагнер" активно работи в много страни по света - в Либия, Судан, Мали, ЦАР, Мозамбик, Буркина Фасо, Мадагаскар и Венецуела. Много от наемниците са обвинени в престъпления, извършени в Либия, Сирия, Централноафриканската република, Мали и Украйна, и то често срещу цивилни граждани.

Според дипломатически източник в ООН, който от много години следи дейността на "Вагнер", ако тази група спре да получава подкрепа от руските власти и наистина бъде разформирована, руското министерство на отбраната може да прекрати доставките на подразделенията на ЧВК "Вагнер", останали в Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика