Мотористите на Путин стягат крос из Европа за 9 май

OFFNews 08 април 2016 в 07:53 6236 15

Снимка Архив

Владимир Путин и Александър Залдостанов

Мотористите от клуб "Нощни вълци" ще проведат кросове из Европа в чест на Деня на победата 9 май. Те са получили шенгенски визи, съобщи РИА Новости. 

Миналата година мотористите на Путин, както са известни "Нощни вълци", не успяха да осъществят шествието си от Москва до Берлин по повод 70-годишнината от Великата отечествена война. Те бяха спрени от граничните власти на Полша, но част от тях успяха да пропътуват маршрута си. Сега колоната им ще бъде от 40 мотористи, като се очаква по пътя да се присъединят десетки. "Нощни вълци" чакат разрешение да направят няколко обиколки на Вацлавския площад. 

Както сами твърдят, "Нощни вълци" са най-големият мотоциклетен клуб в Русия. Тяхната история започва в края на 1980-те години, малко преди разпадането на Съветския съюз, а ключова роля играе Александър Залдостанов. Той се жени за германка и заминава да живее в Западен Берлин, когато е на 24 -години. Там се запознава с членове на рокерския клуб "Hells Angels", по чийто образец през 1989 година създава руския клуб "Нощни вълци". В началото руските рокери са известни най-вече с това, че по цяла нощ бръмчат с моторите си из Москва, участват в побоища, а по време на рок-концерти "работят" като неофициални охранители.

След разпадането на Съветския съюз Залдостанов изгражда цяла мрежа от клубове и вече има представителства във всички бивши съветски републики. В средата на 1990-те години "Нощните вълци" навлизат и в шоу-бизнеса: организират големи мотоциклетни походи, които са съпроводени от рок-концерти и други сценични прояви. Имат си дори собствена театрална група. Постепенно в представленията, организирани от "Нощните вълци", започва да се налага силно патриотичен и антизападен тон. Рокерите се надпреварват да възхваляват съветската победа над нацистка Германия и, естествено, Сталин в ролята му на съветски лидер по време на войната.

От 2009 година основното шоу на "Нощните вълци" се провежда винаги в Севастопол на полуостров Крим. През 2010 години в мероприятието участва и Владимир Путин, който по това време е премиер. "Благодаря за поканата, братя!", каза тогава Путин при пристигането си, а множеството изпадна във възторг. През 2012 година Путин отново участва в кримското шоу на Залдостанов, а година по-късно "върховният вълк" е удостоен лично от Владимир Владимирович с почетен орден за "патриотична дейност сред младежта". "Ценя високо Владимир Путин. Той е президент, от когото страната ни отдавна имаше нужда", заяви Александър Залдостанов в интервю за "New Times". И добави, че щял да стори всичко, което е по силите му, за да брани Путин и да удължи максимално управлението му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки