Москва ни се разсърди за Паметника на съветската армия

OFFNews 06 юли 2017 в 13:51 22584 15

Русия е изпратила нота до българското Министерство на външните работи с искане за разследване на случай на вандализъм спрямо Паметника на съветската армия в София, съобщи говорителят на руския външен министър Сергей Лавров Мария Захарова.

В нощта срещу 30 юни в основата на монумента се появи надпис с червена боя, обвиняващ БКП в тероризъм.

"Във връзка с инцидента посолството ни в София изпрати нота с настояване на обстойно разследване и привличане под отговорност на виновните лица и предприемане на действия за привеждането на мемориала в нормалния му вид", каза тя.

Захарова отбеляза още, че разчита официалните власти в България да предприемат мерки за недопускане в бъдеще на осквернявания по отношения на паметника "на общата история на Русия и България".

"Формата на оскверняване свидетелства за противоправния характер на постъпката, както и за низкото морално и културно ниво на хората, които са сторили това", добави официалният представител на руското външно министерство.

Според Захарова посегателството е израз на вътрешнополитическите разногласия в българското общество.

"Предполагаме, че вътрешнополитическите разногласия в страната член на ЕС и НАТО трябва да бъдат предмет на публични дискусии, а не на хулигански актове. Има други форми на протест. Който иска може да разпъне транспаранти, да отстоява правата на една партия, да критикува друга - за това има законни средства", заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

20

дони

07.07 2017 в 10:09

До Стефан
Не знаех, че пътят от Москва до Берлин минава през София...
Така да се каже - през Лозенец - за Ботунец! А колкото до убийствата - има документи за това. Само шибаният народен съд е осъдил и екзекутирал 3000 души. За тези, убити без съд и присъда - не говорим!

23293

18

Стефан

07.07 2017 в 01:44

https://www.youtube.com/watch?v=IfJcnm1kT9k

23293

17

Стефан

07.07 2017 в 01:01

Това е паметник на хората, стигнали от Москва до Берлин. Пеша. Ранени, убити, далече от своя дом. Между креслювци като тебе, без да те убиват. Само заради това трябва да си им благодарен. На мене например, не са ми благодарни в циганските махали, и на други места. И са прави. А руснаците не са убивали тука - просто млъкни.
Знам че няма да се засрамиш - лудите не ги е срам от нищо.
 
X

Да помогнем на украинските деца!