Младежката безработица става приоритет на страните от ЕС

Вероника Шербанова 15 март 2013 в 14:49 2444 1

Заседание на Европейския съвет
Заседание на Европейския съвет

Осигуряването на работа на младите хора ще бъде приоритет на всяка държава от европейския съюз. За това се договориха европейските лидери на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, на която присъства президентът Росен Плевнелиев.

Всяка страна ще трябва да вземе решение за това как ще се справя с младежката безработица на национално ниво. Предприетите мерки ще бъдат обсъдени на Европейския съвет през юни.

Държавите с най-висока безработица сред младежите, сред които е и България, ще могат да използват пари по Младежката гаранция. С европейските пари фирмите ще наемат младежи до 25 години, за да им осигурят стаж или допълнително обучение.

Парите за Младежката гаранция ще са най-малко 6 млрд. евро. Точната сума ще бъде определена през юни. До началото на следващата година държавите членки на ЕС ще могат да използват средства от структурните фондове.

Всички държави са постигнали значителен напредък по отношение на балансиране на бюджетите си, но този процес трябва да се продължи, стана ясно след срещата на европейските лидери. Все пак мерките за икономии трябва да имат граници, заявиха представителите на страните в ЕС, като посочиха, че редица държави започват да губят поддръжници за политиката си. Сред тях са Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Белгия.

Въпреки това строгата фискална дисциплина надали ще бъде отслабена, посочи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той коментира, че е фискалната стабилност трябва да се запази, защото тя е важна за доверието на инвеститорите, а те заемат ключово място в растежа на икономиката. Трябват и спешни мерки за справяне с младежката безработица, допълни Ромпой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков