Microsoft засече нов опит на Кремъл да си назначи удобен US-президент

OFFNews 18 април 2024 в 08:39 6092 7

Тръмп

Снимка БТА/АП

Тръмп.

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлияят на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс".

Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество, включително по темата за помощта за Украйна.

Активността е по-слаба в сравнение с предишните избори, но експертите на Microsoft предупреждават, че това може да е само началото.

Руското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитване от "Ройтерс" за коментар, но агенцията припомня за изявление на Кремъл от миналия месец, че няма да се намесва в американските избори. Москва и досега отхвърля твърденията, че се е намесвала в изборите за президент в САЩ и през 2016-а, и през 2020 година, припомня БНР.

Междувременно Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент .

Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА.

Белгийските служби са засекли мрежа за влияние, която включва парични преводи, направени и в Чехия.

Мрежата е имала за цел да скрепи сътрудничеството между проруските политици в европарламента и да допринесе за избора на повече техни съмишленици.

Мисията е да се осигурят "хора на действащи позиции в Европейския парламент".

Заедно с други държави от Евросъюза Белгия е започнала криминално разследване, а Чехия е наложила санкции на физически лица.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1800

7

Люгер Химарс

19.04 2024 в 10:50

bad horse, разбира се, че в тутраканската селищна ще имаш 23 минуса. на тази територия нищо особено не се е променило от бай-тошо насам, освен, че имат телефони самсунг и западни коли (втора употреба). С тези хора правителство на цк на ппдб е максимумът на капацитета - дечицата на живковата номенкалтура да са "реформатори".

2550

6

alfakentavur

18.04 2024 в 11:06

Мдаа, вече е -500.

12407

5

Bad Horse

18.04 2024 в 10:59

Темата за разделението в западните общества е дълга. Накратко - от 1960те Уевите интеУектуаУци, разочаровани от СССР, се концентрираха на Запад. И го разложиха тотално. Завладяха образованието, медиите, големите корпорации! Сегашния Запад е гнил и анти-човешки с проблясъци на стара слава тук-таме. Десните, консервативните, класическите либерали (либертарианци) и подобни сили се опитват да върнат Запада до "Пак Велик".

За враговете на САЩ, Байдън е чудесен президент, Обама беше перфектен! Той завари най-добрите между-расови отношения в страната. Но за да си прикрие позорните неуспехи във всички области, Обама раздуха расовата омраза до нивото на бунтове в горящи градове. Толкова измести "лявото", че нормален демократ от времето на Бил Клинтън, сега се смята за "десен". Резултат - политическо разделение, разцепващо приятелства и дори семейства.

Тръмп е опит за връщане назад, неуспешен. Но поне опита и продължава да опитва.

-10000

4

alfakentavur, Янков, ти какво правиш тук, ве... Жена ти те търси да те бие.

2550

3

alfakentavur

18.04 2024 в 10:11

Аз засякох за една сутрин -400 от точките на червената бабичка.

-10000

2

Constanza, чешките служби дали са засекли нещо интересно?

870

1

Constanza

18.04 2024 в 09:04

"Белгийските служби са засекли мрежа за влияние, която включва парични преводи, направени и в Чехия."

Браво на белгийските служби. Вижда се, че там се работи сериозно. Ех.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки