Меркел: Путин може би чакаше да напусна поста си, за да нападне Украйна

OFFNews 18 юни 2022 в 09:35 4042 6

Ангела Меркел

Снимка БТА архив

Меркел призна, че към края на мандата ѝ възможностите ѝ да влияе на руския президент Владимир Путин чувствително са отслабнали

Бившият германски канцлер Ангела Меркел не изключи възможността руският президент Владимир Путин да е чакал тя да освободи поста си, преди да нападне Украйна. 

Тя заяви, че напускането ѝ действително може да е изиграло допринасяща роля, но добави и други възможни фактори, като например "изборите във Франция, изтеглянето на войските от Афганистан и застоя в изпълнението на Минските споразумения". 

Меркел призна, че към края на мандата ѝ възможностите ѝ да влияе на руския президент Владимир Путин чувствително са отслабнали, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Беше ясно, че няма да съм канцлер още дълго и затова просто трябва да призная, че различни опити (да се преговаря) миналата година не дадоха никакъв резултат", каза тя в интервю за изданията от германската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд".

Меркел, която беше канцлер на Германия в продължение на 16 години, поддържаше контакт с Путин дори през трудни периоди и се стремеше комуникацията никога да не прекъсва. Тя се оттегли от поста си след миналогодишните парламентарни избори и бе официално изпратена през декември 2021 г.  

От разстоянието на времето, Меркел каза, че Путин вече не е имал желание да се организира среща на върха в така наречения нормандски формат, който включва Русия, Украйна, Германия и Франция.

"От друга страна, и аз не успях да създам някакъв допълнителен руско-европейски дискусионен формат по въпросите на европейската сигурност към вече
съществуващия нормандски формат", заяви бившият канцлер. 

Помолена да коментира, дали би се наела да посредничи в конфликта, тя отговори следното: "В момента такъв въпрос не стои". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

600

6

plamen plamen

15.07 2022 в 23:04

Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха - заболя ме корема от смях - и тая яко я пере сачмата - ама то така жена като не е раждала и изперква - оно уй си требе ама като е тоолкова грозна горката - едва ли ше я огрее

-240

5

редовно четящ

18.06 2022 в 12:54

А ти, другарко комсомолски ръководител, направи всичко възможно да играе ЕС по свирката на путя.

-480

4

Октим

18.06 2022 в 12:44

Боже мили! Това тъпо ГДР-ейски говедо (или крава, както я наричаха в истинската Германия) не можа да разбере, че за шизофренията на болни идиоти като КГБ-ейския главорез “лекарството“ е само куршум в главата и НИЩО друго ... Но за нейната наглост и типичото за нищожествата от (все още по всичко) ГДР самочувствие са виновни и много от лидерите на различните държави, които я изкарваха “велик“ политик. Въпреки, че горката имаше НАЙ-МАЛКО понятие от политика ...

5827

3

pisnamiotmutri

18.06 2022 в 10:41

И като почна война два месеца мълча. Меркел ще я запомня като треперещата бабичка напълнила Европа с терористи.

1005

2

Блейк7

18.06 2022 в 09:56

Доброутро бабо Меркел. Путин те употреби, ама и ти му се даде все едно сте били заедно в КГБ навремето

12073

1

IvanofRumen

18.06 2022 в 09:48

Чакаше те да. Голям фактор се изкара. Бабата и тя се взе за нещо значимо, вместо да се скрие, защото обърка цяла Европа с нейните призиви и други простотии.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика