Масови арести сред прокюрдската опозиция след атентата в Истанбул

ОFFNews 12 декември 2016 в 13:04 2841 0

Снимка Агенция "Доган"

Полицията в Турция арестува близо 200 представители на от прокюрдската опозиция в полицейска акция след атентата в Истанбул в събота, отнел живота на 44 души, предава "Сабах". 

198 служители на Демократичната партия на народите и свързаната с нея Демократична регионална партия са били задържани при полицейски операции и обиски в цялата страна.

Групировката Ястребите за свободата на Кюрдистан, крило на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), пое отговорност за смъртоносните атаки, насочени срещу полицейски служители. Задържаните са обвинени във връзки с ПКК и разпространение на терористична пропаганда. 

Арестуваните в Истанбул са 20, 18 в Анкара, 25 в Адана, 36 в Газиентеп, петима в Маниса, а в южния вилает Мерсин - 93 души. Все още се издирват 68 човека. 

Според турското разузнаване един от атентаторите от Истанбул е влязъл в страната от Сирия, от територии, контролирани от Отрядите за защита на народа, които също са крило на ПКК. 

В неделя турската армия нанесе 12 удара по позиции на ПКК в Северен Ирак в отговор на терористичната атака. 

Президентът Реджеп Таийп Ердоган се закани, че виновните за терористичната атака ще бъдат наказани: "Трябва да знаят, че няма да ги оставим безнаказани. Трябва да знаят, че ще платят огромна цена", каза той. 






Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки