Марк Рюте е на крачка от поста шеф на НАТО (обновена)

OFFNews 22 февруари 2024 в 16:06 1299 0

Рюте

Снимка БТА/АП

Марк Рюте

Марк Рюте е на крачка от поста генерален секретар на НАТО, след като получи подкрепа от САЩ и Великобритания, Франция и Германия.

Американският президент Джо Байдън подкрепя кандидатурата на нидерландския премиер Марк Рюте, съобщи Ройтерс, като се позова на официален представител на САЩ.

"Президентът Байдън категорично подкрепя кандидатурата на министър-председателя Рюте за следващ генерален секретар на НАТО", заяви американският източник.

Същото направи и Великобритания чрез външното си министерство.

Германският канцлер Олаф Шолц също подкрепи оттеглящия се нидерландски премиер Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО, каза днес говорител на правителството, цитиран от Ройтерс.

Франция също се обяви в подкрепа на кандидатурата на Рюте за лидер на военния съюз, заяви френски представител след публични декларации в подкрепа на Рюте от страна на САЩ и Великобритания. Официалният представител, говорил при условие на анонимност, каза, че френският президент Еманюел Макрон отдавна подкрепя Марк Рюте за наследник на Йенс Столтенберг, като още миналата година e говорил с нидерландския политик по въпроса.

Рюте заяви интереса си да оглави военния съюз през миналата година. Той е смятан за фаворит за поста, след като Йенс Столтенберг се оттегли през октомври 2023 г. след десетилетие като ръководител на военния съюз.

Британското външно министерство заяви, че Рюте е много уважавана фигура в НАТО, с големи способности в областта на отбраната и сигурността, както и човек, който ще гарантира, че съюзът ще остане силен и готов за отбрана.

Най-дълго управлявалият нидерландски премиер обяви неочаквано през юли м.г. оттеглянето си от политиката, но каза, че ще остане на поста, докато текат преговорите за сформиране на правителство след парламентарните избори на 22 ноември.

Мандатът на Йенс Столтенберг бе удължен за четвърти път през юли м.г., тъй като съюзът реши да остави опитния лидер начело, вместо да опита да се споразумее за негов наследник в момент, когато войната на Русия срещу Украйна бушува на границата с НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика