Макрон: Русия претърпя геополитическо поражение

OFFNews 14 май 2023 в 21:49 3252 1

Архив

Снимка БТА/АП

Еманюел Макрон, президент на Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за френското издание "Опинион", че Русия вече е "загубила гополитически" войната в Украйна и установява "форма на васални отношения спрямо Китай", съобщи Франс прес.

"Русия вече е загубила геополитически", каза той, визирайки отношенията на Москва с традиционните ѝ съюзници, с Китай и разширяването на НАТО до Швеция и Финландия.

"Нека да сме наясно, това не е "специална операция", тъй като Владимир Путин реши да извърши мобилизация. От друга страна, Русия накара своите исторически съюзници да се усъмнят в нея. Тя де факто започна форма на встъпване във васални отношения спрямо Китай и загуби достъпа до Балтика, който беше от решаващо значение за нея, защото ускори решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО", обясни френският президент, който се готви да приеме украинския президент Володимир Зеленски, който се очаква да пристигне в Париж тази вечер.

"Това щеше да бъде немислимо само преди две години. Така че това вече е геополитическо поражение", отбеляза Макрон. "Русия не трябва да спечели военно", подчерта той, като посочи, че в това отношение "от нас зависи как да помогнем на украинците в тяхното контранастъпление, как да подготвим въпроса за гаранциите за сигурност за преговорите, които неизбежно ще се проведат".

"Винаги съм казвал, че в дългосрочен план архитектурата на европейската сигурност ще трябва напълно да обезпечи утрешна Украйна". Но за целта трябва да се намери начин за избягването на конфронтация с Русия и да се възстанови устойчив баланс.

"Все още има много стъпки, преди да се стигне дотам", отбелязва френският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

15.05 2023 в 07:37

"Но за целта трябва да се намери начин за избягването на конфронтация с Русия и да се възстанови устойчив баланс."

После - що Европа не била силна като Америка. Ми с такива като тоя...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews