Макрон: Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ

OFFNews 14 юли 2017 в 17:10 5370 4

Снимка РИА Новости

Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ, обяви френският президент Еманюел Макрон по време на речта си на парада в центъра на Париж по повод френския национален празник. 

В речта си Макрон благодари на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век по време на Първата световна война.

Макрон каза, че през годините на своята история Франция винаги е намирала сигурни съюзници и приятели, които са се притичвали на помощ.

Присъствието на Доналд и Мелания Тръмп на парада е илюстрация на приятелските отношения между САЩ и Франция, подчерта той, цитиран от Франс прес и БТА.

В края на словото си Макрон се прегърна с Тръмп.

Американският президент и съпругата му бяха почетни гости на парада. Това беше и първият парад на Макрон, след като беше избран на президентския пост. 

Парадът започна с въздушно шоу на пилоти от американските военновъздушни сили, включително с два изтребителя Ф-22 със стелт технология. Заедно с тях прелетяха и самолети на френските военновъздушни сили. После по централния булевард "Шанз-Елизе" в Париж преминаха над 3700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. В небето над Париж пък преминаха общо 63 самолета и 29 хеликоптера. Някои от самолетите прелетяха на височина от едва 305 метра.

Парадът съвпада със стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война, затова в него участваха и 145 американски военни.

Спектакълът в центъра на Париж бе на фона на френска военна музика, изпълнявана от оркестъра на френските въоръжени сили. Военният оркестър изсвири и химна на град Ница "Nissa la Bella" в памет на жертвите на атентата.

Макрон се срещна с ранени френски военни и им благодари за саможертвата.

От своя страна, Тръмп обяви, че за него е било голяма чест да присъства на парада. 

В Туитър Тръмп определи парада като великолепен. 

С парада беше сложен и краят на двудневната визита на Доналд Тръмп и съпругата му Мелания във Франция. 

Особено впечатление по време на посещението на Тръмп в Париж направи необичайния коментар, който президентът направи по повод първата дама на Франция Бриджит Макрон. Репликата беше записана от камерите, отразяващи срещата.

"Знаете ли, Вие сте в много добра форма", казва Тръмп на Бриджит Макрон. Тя не отговаря, а той се обръща към съпруга ѝ и пред нея казва: "Тя е в толкова добра физическа форма". Не се чува и Макрон да отговаря.

Изказването веднага предизвика критики и обвинения в сексизъм към Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

15.07 2017 в 10:21



Де Гол се върти в гроба като пумпал...

26179

3

ELPIDA

14.07 2017 в 22:01

Уоу, "...Never more." ?! Е.А.П.

21061

1

рамбо

14.07 2017 в 18:28

Тръмп бива да внимава, че тоя може да му пусне ръка..