Мадуро промени текста на Despacito, използва песента за агитация

OFFNews 25 юли 2017 в 20:57 4075 2

Венецуелският президент Николас Мадуро използва световноизвестния хит Despacito за политическа пропаганда. 

Песента прозвуча на митинг на Мадуро, който агитира за изборите за Учредително събрание тази неделя. 

"Министърът на комуникациите ми каза, че имаме песен, създадена от група творци - искате ли да я видим? А, тя била само аудио, нека го чуем", каза Мадуро, след което прозвуча песента с мелодията на Despacito, но с променен текст, който призовава към избирателна активност. 

Despacito означава "бавно", а в оригиналната песен се говори за техниката за съблазняване. Във варианта на Мадуро обаче се пее: "Бавно вземи бюлетина. Целта на нашия призив за Увредително събрание е да обединим страната", съобщи БНТ. 

Изборите са изключително важни за Мадуро, тъй като Учредителното събрание ще направи промени в конституцията, които ще бетонират властта в ръцете му. 

Срещу тези промени хиляди венецуелци протестират месеци наред, като по време на демонстрациите загинаха 100 души, а стотици бяха ранени. 

В същото време Луис Фонси от Daddy Yankee написа в Инстаграм обръщение към Мадуро, в което обяви, че не са разрешавали песента да бъде използвана за политически цели. 

Песента не е създадена, за да бъде манипулира волята на хората, които крещят за свобода и по-добро бъдеще, посочи той и допълни, че диктаторският режим на Мадуро "е шега за целия свят".  

Despacito излезе през януари и само за няколко месеца се превърна в най-слушаното парче на всички времена. 

Парчето е слушано над 4,6 милиарда през стрийминг платформите. Песента от седмици оглавява престижната класация „Hot 100” на Билборд, което я прави първата песен на испански език, достигнала до такава позиция, след "Macarena" през 1996.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови