Лодки с мигранти се обърнаха край бреговете на Тунис, загинаха 29 души

OFFNews 26 март 2023 в 21:40 917 0

Патрулираща лодка на италианската брегова охрана.

Снимка Getty Images

Патрулираща лодка на италианската брегова охрана.

Най-малко 29 мигранти от Субсахарска Африка са загинали, когато двете им лодки са потънали край бреговете на Тунис, докато са се опитвали да прекосят Средиземно море до Италия, съобщи в неделя тунизийската брегова охрана.

Отделно от това през последните четири дни пет лодки с мигранти са потънали край бреговете на южния град Сфакс. 67 души са изчезнали, а девет са загинали.

Тунис замени Либия като основна отправна точка за хора, бягащи от бедността и конфликтите в Африка и Близкия изток с надеждата за по-добър живот в Европа, коментира Ройтерс. Оттам те често се отправят към Италия. Бреговата охрана съобщи, че през последните четири дни е спряла около 80 лодки, насочили се към Италия, и е задържала повече от 3000 мигранти, предимно от африкански държави на юг от Сахара. 

По данни на ООН най-малко 12 000 мигранти, достигнали Италия през тази година, са отплавали от Тунис, в сравнение с 1 300 за същия период на 2022 г. Според статистически данни на Тунизийския форум за социални и икономически права, през първите три месеца на тази година бреговата охрана на Тунис е предотвратила тръгването с лодки на повече от 14 000 мигранти, в сравнение с 2900 през същия период на миналата година.

Последната загуба на човешки живот идва в разгара на кампанията на тунизийските власти за арестуване на нелегални африканци от страните на юг от Сахара.

Италианската брегова охрана съобщи в четвъртък, че е спасила около 750 мигранти при две операции край южното италианско крайбрежие.

Европа рискува да стане свидетел на огромна вълна от мигранти, пристигащи на бреговете ѝ от Северна Африка, ако финансовата стабилност в Тунис не бъде гарантирана, заяви в петък италианският министър-председател Джорджия Мелони. Мелони призова МВФ и някои държави да помогнат бързо на Тунис, за да се избегне колапсът му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки