Любчо Георгиевски: Не знам защо ВМРО-ДПМНЕ е антибългарска, някои в ръководството се обявиха за българи

OFFNews 01 декември 2017 в 22:48 7239 1

Снимка БНТ

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски обяви, че не може да си обясни антибългарските настроения на учредената от него партия ВМРО-ДПМНЕ, тъй като сред ръководството на партията има няколко души, които не само са се декларирали като приятели на България, но и са се самоопределяли като българи.

В интервю за БНТ Георгиевски похвали Светия синод за решението да ходатайства за уреждането на статута на македонската църква като самостоятелна, но изрази недоумение защо Българската православна църква мълчи за това, че Сръбската църква ѝ е отнела изконно нейни епархии. 

Знае се, че сърбите купуват юрисдикцията си от Константинопол на трите гръцки епархии. Петима от българските митрополити са изгонени от Македония и стотици български свещеници са убити и изтезавани в този период. За какви канони си говорим, коментира Георгиевски.

Той подчерта, че Сръбската църква се бори за статуквото Македония да остане под духовната ѝ опека.

"Да не забравяме, че Сръбската православна църква е гнездо на най-големите сръбски националисти. Сръбската политика признава македонската държава и език, но Църквата казва, че в Македония живеят сърби", заяви бившият македонски премиер.

На въпрос за това как българските и македонските историци ще нищят историята Георгиевски отговори, че за него общите моменти в българската и македонската история са му неясни и е по-важно да се решават проблемите на бъдещето, но подчерта, че се притеснява да обсъжда въпроса в България и предпочита да го прави в Македония, за да не го обявят за предател. 

По думите му при погледа в бъдещето за двете страни особено важна е комуникацията - отварянето на нови гранични пунктове между двете страни и излъчване на български телевизии в Македония. 

20 сръбски телевизии се гледат всеки ден в Македония, защо да не се гледат и 5 български. За мен е по-важно тези елементи да се съгласуват, отколкото историческите спорове, каза бившият македонски премиер, като допълни, че българите и македонците няма какво да делят и трябва да гледат само напред.

Любчо Георгиевски се обяви и за по-тесни икономически и културни отношения с България.

На въпрос за оставката на Никола Груевски като лидер на ВМРО-ДПМНЕ Георгиевски обяви, че за момента ще се въздържи от голям коментар, тъй като оставката все още не е окончателна и е възможно от партията да решат да я не приемат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови