Ликвидирани са терористи на Хамас и Ислямски джихад. ЦАХАЛ атакува 250 цели

Кристина Минчева 06 декември 2023 в 11:57 3526 0

Войник от Израелските отбранителни сили

Снимка IDF/ X

Войник от IDF в Ивицата Газа

Около 250 цели на "Хамас" на територията на Ивицата Газа са атакувани от израелските военновъздушни сили през последното денонощие. ЦАХАЛ (IDF) съобщаваj, че бойците продължават да локализират и унищожават оръжия, подземни шахти, взривни заряди и пр. Самолет на 7-а бригада е унищожил двете пускови установки, от които терористите извършиха баражния обстрел в централната част на Израел вчера.

Сирените за противовъздушна отбрана отново са прозвучали рано тази сутрин в градовете до границата с Газа след 14-часово затишие. Според САЩ Израел може да приключи с широкомащабната военна операция в южната част на Ивицата Газа до януари и след това да премине към по-целенасочени атаки срещу конкретни терористи и лидери на "Хамас".

Израелските отбранителни сили съобщават, че "ожесточените битки" с оперативните сили на "Хамас" в Ивицата Газа продължават, докато военновъздушните сили извършват удари срещу повече от 250 цели през последното денонощие.

Съобщава се, че 7-ма бронетанкова бригада е насочила удари по две ракетни установки, използвани при баражите в централен Израел вчера. Ударите уцелили бойци на "Хамас" и Ислямски джихад, заедно с инфраструктура, принадлежаща на терористичните групировки.

Силите на IDF от бригадата Кфир са ликвидирали въоръжен терористичен отряд, който е действал близо до училище в северната част на Ивицата Газа. След това бойците са локализирали и унищожили подземна шахта и други терористична инфраструктура, разположена в района на училището.

В друго училище в северната част на Газа са открити оръжия и боеприпаси.

Палестинската информационна агенция "Wafa" съобщава, че  двама палестинци са били убити, а други трима са ранени при сблъсъци с Израелските отбранителни сили в бежанския лагер Фар'а в северната част на Западния бряг. 

Други палестински медии предават, че след удар на израелските военновъздушни сили има 6-ма убити и много ранени в две къщи в лагера Нусейрат в центъра на Ивицата Газа. 

В същото време IDF обяви, че случайно е ударила позиция на ливанската армия, след като е отвърнала на огъня от "Хизбула", и се извини за инцидента.

ПВО-ото на Израел

Сирените за противовъздушна отбрана на Израел са се чули в кибуците Реим, до граничната ограда с Газа, и Кисуфим. Няма съобщения за пострадали или щети.

Градовете в близост до границата с Ивицата Газа бяха евакуирани след бруталните кланета на терористите от "Хамас" от 7 октомври.

САЩ за военните действия на Израел

Според САЩ Израел може да приключи военните операции в южната част на Ивицата Газа до януари и след това да премине към по-целенасочени атаки срещу конкретни терористи и лидери на "Хамас", съобщава Си Ен Ен. 

Множество висши служители на американската администрация твърдят, че Белият дом е загрижен как ще се развие офанзивата на IDF през следващите седмици и е предупредил Израел да ограничи щетите и цивилните жертви.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди военния кабинет на Израел, че вероятно няма месеци да се бори с "Хамас", тъй като нараства вътрешният и международен натиск върху администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да прекрати войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков