Лидерите на Г-7 са готови за нови санкции срещу Русия, но не се разбраха за климата

OFFNews 27 май 2017 в 22:32 6420 7

Снимка g7italy.it

Лидерите на страните от Г-7 посочиха в заключителното комюнике от срещата си в Таормина, че не са успели да преодолеят различията по климатичните промени - САЩ не могат да се присъединят към останалите в ангажимента към Парижкото споразумение.

"Съединените американски щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми", пише в комюникето.

В него се посочва още: "Отнасяйки се с разбиране към този процес, държавните глави и правителствените ръководители на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение".

Миграцията

Декларацията не включва препратки към възможността за поставяне на "ясни граници" на миграцията, както се предвиждаше в предишни проекти, допълва ДПА.

"Потвърждаваме суверенните права на държавите, поотделно и заедно, да контролират собствените си граници и да въведат политики в свой национален интерес и национална сигурност", пише в комюникето.

Предварителният проект на документа съдържаше и поставянето на ясни граници за нивата на миграция - като един от ключовите елементи за националната сигурност и икономическото благосъстояние, припомня агенцията.

Във финалния текст се посочва също, че "правилно управляваните потоци могат да донесат икономически и социални ползи и за страните на произход, и за дестинациите, както и за самите мигранти и бежанци" - изречение, което не присъстваше предварително.

Нови санкции срещу Русия

Същевременно лидерите на страните от Г-7 изразиха готовност да приемат нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, ако е необходимо, и свързаха отмяната на вече съществуващите санкции със спазването на Минските споразумения.

"Готови сме да приемем нови ограничителни мерки, за да повишим понасяната от Русия цена, ако действията й наложат това", заявяват лидерите на седемте най-развити икономики в света.

"Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията й в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си", пише в комюникето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

6

Не знам кой е на командно дишане. Буквално вчера един руснак лекар хирург с 25 годишен стаж ми се оплакваше, че заплатата му в държавната болница станала 120 евро...

63994

5

Red or Dead

28.05 2017 в 10:31

ХАХААА...Г 7..аз като гледам тия сите са си на командно дишане от...”санкции”.....
Жалко само за обикновените люде,щото те ще им сърбат попарата...
СЛАВА РОССИЙ...И ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ...

7506

4

До по- долните:

Ооох, техните хора са си много добре. Не ги мислете тях.
Себе си вижте до къде сте я докарали...