Легендарният украински командир Андрей Верхогляд е загинал в сражение на фронта

OFFNews 24 юни 2022 в 09:23 20945 7

Майор Андрей Верхогляд

Снимка tsn.ua

Майор Андрей Верхогляд

Легендарният украински командир и герой на Украйна майор Андрей Верхогляд е загинал в сражение на фронта, съобщи съветникът на вътрешния министър на страната Андрей Герашченко.

Смъртта на офицера беше потвърдена в съобщение на 72-ра отделна механизирана бригада, в чиито редове служеше Верхогляд. „„С тъга и съжаление съобщаваме за гибелта в бой срещу рашистките сволочи на нашия брат, командира на батальон, майор Андрей Верхогляд. Благородство и решителност, смелост и безгранична, невероятна жизнерадост. Един от най-добрите ни командири, гордостта на бригадата ни. Невъзможно е да си представим Андрей зад завесата на земния живот. Сърцата на нашето семейство са пълни с мъка и ярост. И напред ще си проправяме пътя заедно. С теб. Само дето ти сега ще държиш небето над нас. Вечна слава. Вечна памет.“ – написаха във фейсбук страничката на бригадата.

Андрей Верхогляд с позивна „Левша“ (Левака) е роден в Новоград-Волински в Житомирска област през 1995 г. Баща му, брат му и дядо му са били военни. През 2016 г. завършва Националната академия на сухопътните войски на името на хетман Петро Сахайдачний и буквално две седмици след отпуската си след завършването заминава във Волноваха като командир на механизирани подразделения. След още пет дни държи отбраната край село Докучаевска. През есента е ранен и в продължение на цял месец лекари вадят от тялото му осколки. През 2017 се сражава срещу диверсионни групи на проруските сепаратисти в района на Авдеевка и е награден с ордена „Богдан Хмелницки“, трета степен, а след това получава и званието „Народен герой на Украйна“. На 26 март за участието си в отблъскването на руския враг е награден с втори орден „Богдан Хмелницки“, втора степен.

Герашченко пусна откъс от интервю с Верхогляд по-рано тази година. В него майорът разказва: „Ние имаме едно предназначение – това е независимостта на нашата Украйна. Ние имаме един враг – това е Руската федерация. И ние имаме една цел – това е свободата на нашите деца, свободата на нашите родители, свободата на нашата държава. Затова аз считам, че целта ни ще бъде достигната и всички задачи, които стоят пред нас, ще ги изпълним. Победата ще бъде наша. Това е нашата земя и правдата е на наша страна.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

7

Valioka

24.06 2022 в 14:04

ИЦФ - и Левски и Ботев са изказали мнението си за рассия и то не е никак ласкаво... Ама то трябва да има историческа култура и историческа памет...

-529

4

6екеr4о

24.06 2022 в 10:30

Христо Ботев е загинал на 28-годишна възраст за Освобождение, този прекрасен младеж си остана на 27, Царство му Небесно!

2099

3

Mateevk

24.06 2022 в 09:58

Фейк хора са авторите на подобни коментари! Ако го правят за пари - лошо, ако го правят по убеждение - още по-лошо, но ако го правят, за да си убиват просто времето - е това е най-лошо!

1005

2

Блейк7

24.06 2022 в 09:56

ICF кеф ли ти стана? Иди сега да си вземеш рублите.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews