Куба почита Че Гевара половин век след смъртта му

offnews 08 октомври 2017 в 17:12 4688 2

Куба отдава днес почит на аржентинския партизанин Ернесто "Че" Гевара, деец на Кубинската революция от 50-те години на миналия век, заловен преди точно половин век и убит в Боливия, съобщи Франс прес.

Няколко хиляди души посетиха церемонията в кубинския град Санта Клара, на около 300 км. източно от Хавана.

Сред множеството пред статуята и мавзолея беше старият му приятел - кубинският президент Раул Кастро, който остави бели рози.

Много повече хора от присъстващите на място гледаха излъчването на церемонията по телевизията.

Революционерът все още продължава да разделя мненията така, както и приживе.

Пет десетилетия името му може да се прочете на всеки ъгъл в Куба, от банкноти до билдбордове, а образът му е един от най-разпознаваемите в Латинска Америка.

Тазгодишните церемонии се организират в момент, когато последната лява партизанска групировка в Южна Америка - Армията за национално освобождение (АНО) в Колумбия, основана през 1964 г. и вдъхновена именно от Че Гевара, води преговори за мир с властите.

Че Гевара е екзекутиран от боливийски войник на 9 октомври 1967 година, когато е на 39 години, но Куба му отдава почит на 8 октомври - деня на неговото залавяне. Утре годишнината ще бъде отбелязана и в Боливия, в присъствието на децата на революционера и на президента Ево Моралес.

Тялото му е намерено и идентифицирано преди 20 години, след което е върнато в Куба и му е устроено тържествено погребение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

2

ELPIDA

08.10 2017 в 20:59

El Dante, amigo,donde estas ?

26179

1

ELPIDA

08.10 2017 в 20:42

Неповторим,Неподражаем,Незабравим !
Дълбок Поклон!