Критикуват Камерън за дарените на граничната ни полиция джипове

OFFNews 10 март 2016 в 13:15 5355 10

Лидерът на британската Либералдемократическа партия Тим Фарън остро разкритикува решението на министър-председателя Дейвид Камерън да дари 40 високопроходими автомобили Ленд Роувър на българската гранична полиция, предава Гардиън.

"Дълбоко обезпокояващо е, че предоставяме британско военно оборудване, с което да улесним незаконните атаки над бежанци от страна на българската държава. Създаването на безопасни и законни маршрути, по които да се възпрепятстват прекосяващи Европа хора, не е равносилно на това да подкрепяме насилствени атаки или грабежи над бежанци", се казва в изявление на Фарън.

Страната ни е обвинявана в систематичен тормоз на опитващи се да преминат границите ни бежанци. Сред посочващите нарушенията е и провозащитната огранизация "Хюмън райтс уоч". Особено критичен за България бе и последният световен доклад на "Амнести интернешънъл". Сред случаите, посочени като пример от Гардиън, е убитият през октомври на българо-турската граница афганистански мигрант, за който официалната версия бе, че е улучен от рикошет на изстрелян от граничен полицай куршум. 

"Премиерът трябва да помисли сериозно относно растящата му репутация на човек, който пренебрегва всички човешки права в преследване на политическите си цели",  изрази се критично Тим Фарън.

Дарението на 40-те машини е на стойност 443 хил. британски паунда. Още в края на февруари премиерът Бойко Борисов публикува в официалния си Фейсбук профил писмо от британския му колега Дейвид Камерън, в което се обещава доставката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!