Косово обяви за персона нон грата руската журналистка, задържана за шпионаж

OFFNews 07 август 2022 в 14:39 3924 4

Дарья Асламова

Снимка Facebook/ Дарья Асламова

Дарья Асламова в Украйна

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля обяви за перноса нон грата руската журналистка Дария Асламова, която беше задържана вчера при опит да влезе от Сърбия в Северно Косово.

Тя бе задържана заради подозрения в шпионаж. „Комсомолская правда“, изданието, за което работи Асламова, съобщи, че журналистката е била освободена и се намира вече в Сърбия.

В съобщението, направено в профила на Свечля във Фейсбук се посочва, че Асламова има забрана да влиза в Косово за пет години.

Всеки, който с определени цели или директиви нарушава или се опитва да дестабилизира страната ни, без съмнение ще се изправи пред силата на законите на Република Косово, пише Свечля.

В по-ранна публикация във Фейсбук той посочи, че много държави са доказали, че руската журналистка се е занимавала с шпионаж за руските военни разузнавателни служби и че е действала под прикритието на журналист.

Тя също участва в боевете в Украйна, като водеше пропаганда за руската инвазия в Украйна, добави Светля в съобщението си във Фейсбук.

По-рано днес руското посолство в Белград реагира така: "Задържането на руската журналистка от в. "Комсомолская правда" Дария Асламова е поредната провокация на "непризнато Косово" и пример, сочещ, че Прищина изцяло пренебрегва базови демократични принципи, включително свободата на медиите".

Косово обяви независимост през 2008 година и е признато от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче не признават косовската независимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

4

Балканските талибани естествено няма да допуснат независими журналисти да покажат как се действа срещу сърбите там.

-60

3

офф бее

07.08 2022 в 16:32

Работи дотолкова, че едните ги пращат да измират, а другите берат плодовете (доколкото гнилата тиква е плод)

-60

1

офф бее

07.08 2022 в 15:43

Асламова и тя чиста рускиня...