''Конфликтът определено е приключил'': 85% от населението на Нагорни Карабах напусна територията

OFFNews 29 септември 2023 в 10:20 7251 0

Снимка БТА/АП

"Добре дошли в Karabakh Telecom. Номерът, който сте набрали, не съществува", казва безчувствен женски глас.

Номерът принадлежи на етническа арменка, заседнала в Степанакерт, сега бившата де факто столица на Нагорни Карабах, държава дълбоко в планините на Азербайджан, която не е призната дори от основния си поддръжник Армения, описва Ал Джазира. 

Съпругът на жената е ранен и получава тежки изгаряния, след като склад за гориво избухна във вторник и уби десетки близо до Степанакерт, град, известен като Хакенди в Азербайджан.

Ден по-късно мъжът е откаран със самолет до Ереван, столицата на Армения, но семейството му все още е в Степанакерт на фона на остър недостиг на храна, лекарства и други основни неща.

"Това е кошмар. Това е просто капан", казва роднина на жената в Украйна пред Ал Джазира и допълва: "Цялото ми семейство – три лели, техните деца, внуци, дядо ми – са без дом". 

Бездомни са и десетки хиляди етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах след повече от три десетилетия от фактическата му независимост, провъзгласена на 2 септември 1991 г.

Прокламацията последва първата война между две бивши съветски нации, Армения и Азербайджан. Той отне живота на около 30 000 души и прокуди стотици хиляди арменци и азери, повечето от които избягаха в Русия.

Арменските и сепаратистките сили превзеха седем района около Нагорни Карабах, които свързваха държавата с Армения и се превърнаха в ничия земя, осеяна с призрачни градове и минни полета.

Патовата ситуация беше отписана като един от "замразените конфликти" на бившия СССР, в който сепаратистите и бедната на ресурси Армения изглежда надхвърляха военната и икономическата си тежест.

Триумфални сепаратистки лидери дойдоха на власт в Армения, образувайки "карабахски клан", широко обвиняван в корупция, която задушава икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Твърди се, че са присвоили щедри дарения от арменци от диаспората за нови оръжия.

След почти три десетилетия на бедност, изолация и избухване на насилие, сепаратистите загубиха областите и други ключови области във войната с Азербайджан през 2020 г.

След 32 години и 26 дни непризната независимост и още едно избухване на конфликта по-рано този месец, Нагорни Карабах престана да съществува.

В четвъртък лидерът на сепаратистите Самвел Шахраманян подписа указ, в който се казва, че държавните институции в региона ще бъдат разпуснати и държавата, известна на местно ниво и в Армения като Арцах, вече няма да съществува до 1 януари 2024 г.

Също в четвъртък Давид Бабаян, бивш висш дипломат на Карабах, се предаде на азерските власти.

Ден по-рано Рубен Варданян, етнически арменец, който направи милиарди в Русия, но се премести в Карабах и служи като един от неговите „министри“, беше арестуван и отведен в азербайджанската столица Баку.

В Азербайджан новината беше посрещната с радост.

"Днес е исторически ден и ние трябва да платим дължимото на [президента на Азербайджан Илхам] Алиев и азерските войници", каза базираният в Баку анализатор Емил Мустафаев пред Ал Джазира, добавяйки, че смята, че конфликтът "определено" е приключил.

"Днес сме свидетели на това как сепаратизмът приключи на територията на Азербайджан", допълни той.

Той допълни, че за азерите и етническите арменци в Нагорни Карабах предстои "нов етап" на развитие, тъй като на последните са гарантирани пълни права на гражданство.

"Разбира се, началото ще бъде трудно. Има недоверие", каза той и добави: "Но съм сигурен, че след 10 години ще наблюдаваме друга картина с развит Карабах и щастливи арменци".

Но огромното мнозинство от арменците в Карабах не вярват на обещанията на Баку.

Хиляди техни автомобили бавно се промъкват към Армения през контролно-пропускателни пунктове с азерски военнослужещи и руски миротворци – и се виждат от космоса.

Около 85 процента от етническото арменско население на Нагорни Карабах – което наброяваше 120 000 души до миналата седмица – вече е напуснало, а повечето от останалите жители вероятно също ще се преместят.

"Моята леля е единствената останала в нейния квартал в Степанакерт, снаха й е лекар - и лекарите ще напуснат последни", каза етнически арменец, който сега живее в Узбекистан, пред Ал Джазира.

Баща му е погребан в Степанакерт. Той също така е категоричен, че краят на независимостта на Нагорни Карабах е бил планиран по-рано този месец от лидерите на Русия и Турция.

Влиянието на Русия, Турция

На 6 септември руският президент Владимир Путин посрещна турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в черноморския курорт Сочи.

Русия от десетилетия подкрепя Армения и има тесни връзки с Азербайджан, докато Турция силно подкрепя Азербайджан, предоставяйки модерни оръжия и дронове във войната през 2020 г.

Две седмици след срещата четирима азерски войници и двама цивилни бяха убити от противопехотни мини, които според Баку са поставени от сепаратистите.

Азербайджанските войски си пробиха път в Нагорни Карабах и ден по-късно светкавичната офанзива приключи, след като Русия посредничи за прекратяване на огъня.

"След срещата им [азерските сили] получиха заповед [на Карабах], бяха отприщени и хукнаха след нас", каза мъжът. „

Анализаторите посочват други тенденции и грешни изчисления, довели до триумфа на Баку.

Една от тях е демографията.

Въпреки високите нива на раждаемост, емиграцията към Армения, Русия и Запада през годините обезкръви щата с размерите на Дубай, чието официално население достигна връх от около 140 000 души.

Населението на Армения също се е свило до около 2,7 милиона души, докато богатият на петрол Азербайджан днес може да се похвали с над 10 милиона жители.

Броят на етническите арменци от Сирия, които избягаха от гражданската война и получиха безплатна земя в Нагорни Карабах, беше малък и не обърна тенденцията на населението.

„Разбираемо е, че дори 140 000 не биха могли да издържат на много по-голямо и нарастващо население на Азербайджан“, каза Николай Митрохин от германския университет в Бремен пред Al Jazeera.

Вторият най-голям проблем беше военният.

Сепаратистите, Армения и световната арменска диаспора инвестираха малко в изграждането на втората линия на отбранителната инсталация, особено в крепости в планините, каза Митрохин. „Те са маскирали лошо военна техника, просто не са си набивали мозъка за това“, каза Митрохин за войната от 2020 г.

"Те пропуснаха усилията на Баку да модернизира армията си през 2010 г. и не купиха дронове и мобилни артилерийски единици, монтирани на джипове, нещо, което беше достъпно за Армения и Арцах", допълни той.

По време на продължилата 44 дни война сепаратистки и арменски войски се придвижваха на големи групи или в камиони. Окопите им бяха широки, но плитки, а артилерията и позициите им останаха неподвижни с дни, превръщайки се в лесна мишена за дронове.

Някои наблюдатели и арменски официални лица твърдят, че рояците дронове, удрящи танкове, ракетни системи, артилерия, окопи и войски, са били управлявани от Турция и че Анкара уж е изпратила „наемници“, наети в Сирия.

Арменски официални лица и западни медии също твърдят, че Турция е разположила хиляди „наемници“, наети в проанкарски райони на Сирия. Азербайджан и Турция отрекоха твърденията.

Войната струва на Азербайджан почти 2800 войници и милиарди долари, похарчени за оръжия.

И накрая, комбинираните икономики на Армения и Нагорни Карабах бяха твърде слаби и корумпирани, за да поддържат военните.

"Икономиката беше слаба, пронизана от престъпност, ако не и мафиотска", каза Митрохин и допълни: Чуждите инвеститори, особено тези от арменската диаспора, не искаха да инвестират, познавайки местните нрави – или по-точно се опариха от тях".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!