Китай затваря въздушното пространство северно от Тайван

OFFNews 12 април 2023 в 11:41 3585 1

На тази снимка, публикувана от агенция Синхуа, изтребител излита по време на патрул за бойна готовност и военни учения около остров Тайван, провеждани от Източното командване на Народноосвободителната армия на Китай от Нанкин в Източен Китай на 8 април 20

Снимка БТА/АП

На тази снимка, публикувана от агенция Синхуа, изтребител излита по време на патрул за бойна готовност и военни учения около остров Тайван, провеждани от Източното командване на Народноосвободителната армия на Китай от Нанкин в Източен Китай на 8 април 2023 г.

Китай планира да затвори въздушното пространство северно от Тайван от 16 до 18 април, съобщиха пред Ройтерс четирима източници, запознати с въпроса. Този ход може да наруши полетите в региона.

Министерствата на външните работи на Китай и Тайван не са отговорили на запитванията за коментар.

Четиримата високопоставени служители, които се намират извън Китай, са говорили пред журналист от Ройтерс при условие за анонимност поради деликатността на въпроса. Те са заявили, че забраната ще наруши северния регион за полети на Тайван и че не са запознати с причината за ограниченията.

Това се случва в момент, когато Китай завършва няколкодневни военни тренировки около самоуправляващия се остров. Те бяха проведени в отговор на неотдавнашната среща на тайванския президент Цай Инг-вен с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния, която разгневи Пекин.

Високопоставен служител заяви, че забраната за полети ще засегне 60-70% от полетите между Североизточна и Югоизточна Азия, както и полетите между Тайван и Южна Корея, Япония и Северна Америка.

Според OPSGROUP, кооператив на авиационната индустрия, който дава съвети относно рисковете при полетите, предишните ограничения, наложени по време на китайските военни учения през август миналата година, са довели до значителни смущения в полетите в региона. Някои пилоти са били принудени да носят допълнително гориво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

1

Diogen

12.04 2023 в 23:59

Китайците се поправиха, след като разбраха, че са стигнали твърде далеч. Днес обявиха, че няма да затварят небето. Явно някои заявлени тук в Щатите са им подсказали, че никой няма да бръсне за пет стотинки подобно драконовско решние. Районът, който искаха да затворят е с много коридори на гражданската авиация и Пекин може да има проблеми.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews