Китай предлага образователна реформа, която да направи момчетата по-мъжествени

OFFNews 04 февруари 2021 в 16:21 4028 0

Снимка wikimedia

Китайското министерство на образованието шокира мнозина, като обяви, че момчетата в страната са станали прекалено женствени. Изявлението беше силно критикувано и обявено за сексистко от много онлайн потребители. Въпреки това част от тях се съгласиха с твърдението и заявиха, че за това са виновни новите идоли на младежите. 

От известно време китайското правителство намеква, че най-популярните модели за подръжание за подрастващите не са силни и атлетични фигури като героите от армията. Затова миналата седмица Министерството на образованието предложи "реформа за предотвратяването на феминизацията на юношите". Тя призовава училищата да променят изцяло програмите си по физическо възпитание и да започнат да назначават бивши спортисти, които да водят дисциплини като футбол

Действията на ведомството не са съвсем неочаквани. Миналия май делегатът на Висшия консултативен орган на Китай Си Зефу заяви, че много от младите мъже в Китай са станали "слаби, плахи и самосъжаляващи се". Тогава той отбеляза, че се наблюдава тенденция към феминизация на младежите в страната, която "би застрашила оцеляването и развитието на китайската нация", освен ако не бъде "ефективно управлявана".

Си Зефу изтъкна като основна причина домашната среда и факта, че много от момчетата се отглеждат и възпитават предимно от своите майки и баби. 

Реакции в социалните мрежи

Социалните мрежи бяха заляти от негативни коментари, а стотици потребители нарекоха изказването на министерството "сексистко".

Ползвател на китайската платформа Weibo попита терминът феминизация вече унизителен ли е и събра 200 000 лайка. 

"Момчетата също са хора... емоционални, плахи или нежни, това са човешки черти", пише друг потребител.

„В тази страна има 70 милиона повече мъже отколкото жени. Нито една държава в света няма такова деформирано съотношение на пола. Това не е ли достатъчно мъжествено?", твърди друг. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки