Китай не иска да се меси в Сирия

OFFNews 14 октомври 2015 в 17:02 7012 12

Самолетоносач

Снимка Архив

„Ляонин“, единственият китайски самолетоносач, е смятан за тренировъчен кораб.

Китай не планира да прати военни кораби към Сирия, предава Ройтерс, позовавайки се на официални източници в Пекин.

Китайските медии са съобщили, че според руски и близкоизточни информационни източници Китай щял да воюва заедно с Русия в Сирия и че единственият му самолетоносач - „Ляонин“, би могъл също да участва.

Медиите са опровергали тези твърдения като спекулативна безсмислица, уточнява Ройтерс.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, запитана дали Китай е пратил, или би пратил в бъдещ сили е в Сирия, е казала пред журналисти, че също е забелязала съобщенията.

„Що се отнася до китайските военни кораби, например „Ляонин“, доколкото знам, няма такъв план – е казала тя. - По това време „Ляонин“ изпълнява технически тренировки и военни учения“.

Говорителката не е дала други подробности, от Министерството на отбраната са казали, че нямат какво да добавят към нейния коментар.

Военни експерти обикновено смятат, че „Ляонин“ е тренировъчен кораб, докато Китай строи други самолетоносачи.

В днешната си уводна статия „Глобъл таймс“, издание на официалния орган на Китайската комунистическа партия „Женмин жибао“, опровергава „неоснователните слухове“, че Китай ще се намеси военно в Сирия.

„Не Китай е докарал хаоса в Сирия и Китай няма причини да се хвърли към фронтовите линии и да играе конфронтационна роля“ - пише вестникът.

Обикновено по сирийския проблем Китай гласува заедно с Русия, която е друг постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно той неведнъж е изразявал загриженост от намесата във вътрешните работи на Сирия и е призовавал за политическо решение.

Китай, който не е ключов дипломатически играч в Близкия Изток, въпреки зависимостта му от региона за петрол, много пъти е предупреждавал, че военните действия не могат да сложат край на кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков