Киев зове миротворците на ООН в Източна Украйна

OFFNews 14 април 2014 в 17:11 5918 9

Александър Турчинов

Киев инициира антитерористична акция в източните части на Украйна съвместно с ООН. Това обявиха от пресслужбата на изпълняващия длъжността президент на страната Александър Турчинов, цитирани от УНИАН.

Турчинов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Хи Мун, в който двамата са обсъдили ситуацията в Източна Украйна.

Ситуацията в Източна Украйна и в частност в Донецка и Луганска области повтаря сценария, който Русия разигра в Крим, посочи Турчинов.

Русия изпраща в източната част на Украйна специални подразделения, които окупират с оръжие административни сгради и с действията си поставят под заплаха живота на хиляди украинци. Тази ситуация се различава от ситуацията в Крим, тъй като по-голямата част от населението не подкрепя сепаратистите, подчерта Турчинов.

Сега започва антитерористична акция, чиято цел е да защити населението на страната, обяви украинският президент.

„Украинските граждани молят властите да ги защитят от тероризма и въоръжените престъпници. Ние не можем да оставим нашите граждани сами срещу въоръжените терористи, които застрашават живота и здравето им и се опитват да разкъсат страната на парчета“, каза Турчинов.

По думите му Киев планира и мерки, които ще стабилизират ситуацията в страната. Сред тях са законодателни промени, с които ще се увеличат пълномощията на общините и общинските съвети, както и увеличаване на финансовата самостоятелност на регионите.

Властта е готова да си сътрудничи с представители на всички региони на Украйна, за да се получи един конструктивен диалог. Но ще се противопоставяме на тероризма и на руската агресия, подчерта Александър Турчинов.

Турчинов е предложил на генералния секретар на ООН Пан Хи Мун да проведат съвместна операция с миротворческите сили на ООН.

Ние не възразяваме, а приветстваме, ако с ваша помощ се проведе съвместна антитерористична операция в Източна Украйна. Тогава специалистите и наблюдателите сами ще могат да потвърдят легитимността и правомерността на нашите действия, каза Турчинов.

От своя страна, Пан Хи Мун посочи, че украинската власт е приела тези стъпки, които са били необходими за регулиране на ситуацията в Украйна като цяло и в частност в източната част на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки