Киев си иска от Европа мъжете, напуснали незаконно Украйна

OFFNews 04 септември 2023 в 11:41 11711 4

Снимка gordonua

Заедно с избягалите незаконно от Украйна на съд ще бъдат предадени и членовете на военно-медицински комисии, които са им помогнали да избягат.

Полша е започнала да екстрадира в Украйна украински мъже, които са напуснали страната незаконно, съобщи варшавският "Жечпосполита". Екстрадицията се решава от съдилищата и се извършва по искане на украинската прокуратура. Полша и други страни от ЕС може да бъдат залети от украински искания за връщането в Украйна на мъжете на мобилизационна възраст, напуснали страната си с помощта на подкупи, допълва изданието.

През миналата седмица лидерът на управляващата фракция "Слуга на народа" Давид Арахамия обяви, че Върховната Рада, парламентът, се е заел с разработката на механизъм, който ще позволи изпращането на искания за екстрадиране на украински мъже на наборна възраст, напуснали страната по време на военното положение с фалшиви документи. Те ще бъдат привличани към наказателна отговорност заедно с представителите на военните окръжия, които са получили подкупи за фалшифициране на разрешенията за пътуване в чужбина.

По прякото нареждане на президента Володимир Зеленски всички медицински документи за определяне на наборниците като негодни за военна служба, издадени от военно-медицинските комисии след 24 февруари 2022 година, ще бъдат проверени.

Според данни на Граничната стража на Полша, предоставени по искане на "Жечпостполита", от 24 февруари 2022 година до 31 август в Полша са влезли 2,87 милиона мъже от Украйна Украйна на възраст от 18 до 60 години, обратно са се върнали 2,8 милиона. Възможно е някои да са влизали и излизали по няколко пъти, но така или иначе в разликата между двете цифри се губят близо 80 хиляди мъже на мобилизационна възраст. Според лейтенант Анна Михалска, говорител на граничните власти тези украинци по принцип подлежат на мобилизация в страната си, а колко от тях действително са годни или негодни за военна служба, не е известно.

„Това е важен брой за Украйна, защото тези хора могат да бъдат мобилизирани и да увеличат редиците на нашите въоръжени сили, като по този начин укрепят нашата отбрана и сигурност“, казва Федир Вениславски от Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада на Украйна. Той не изключва въз основа на възбудени наказателни производства украинската прокуратура да започне да преследва свои граждани в чужбина. Някои от тях са избягали нелегално чрез т.нар. зелена граница, а на Днепър редовно задържат посредници, участващи в канали за прехвърляне на бегълци от войната.

За да си върне тези мъже, годни да държат пушка, Украйна трябва да издаде международна заповед за арест за всеки от тях персонално. "Ако задържим такъв чужденец, например за обикновена проверка на пътя, нашата система KSIP (Национална полицейска информационна система, б. р.) ще покаже, че това е лице, което се преследва от прокуратурата на Украйна, защото там са вкарани данните на Интерпол. Задържаме такова лице и уведомяваме прокуратурата. Дали то ще бъде екстрадирано или не решава полски съд, коментира инспектор Мариуш Чарка, говорител на националната полиция на Полша.

Според информацията, получена от "Жечпосполита" от Граничната стража Варшава вече е започнала ектрадицията на украинци, които са организатори на канали за извеждане на боеспособни мъже от Украйна. За отклонение от военна служба украинският НК предвижда до 5 години затвор.

На 30 август президентът Володимир Зеленски каза, че на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана е взето решение за организиране на цялостен преглед на валидността на решенията на военномедицинските комисии за инвалидност и непригодност за военна служба, които са издадени след  24 февруари 2022 г. и е възможно да са свързани с корупционни нарушения. Проверката ще отнеме няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

5

flatko

04.09 2023 в 20:25

Разбира се, Украйна трябва да победи и да разкара ватниците от земята си.
Обаче ако се поставя на мястото на един "донаборник", мога да разбира защо би избягал. Правил си е някакви планове за живота, има мечти и работи за тях, и изведнъж се оказва, че го викат да воюва неизвестно колко време, и ако оцелее и е здрав, ще е изгубил няколко години от младостта си. Не знам и доколко има полза в армията от силно демотивирани редници, които биха искали да са някъде на друго място.
От друга страна, народът им се опитва да оцелее и да отблъсне империята на злото, а за това трябват и хора.
Балансът между общата кауза и отделните индивиди е много, много труден.

-529

4

6екеr4о

04.09 2023 в 14:56

Във форума се е появил някакъв нов тип, много фатмаци са се мотали из него, ама толкова неграмотен - за първи виждам!

-4778

3

137

04.09 2023 в 14:07

Пращай твоите. Покажи личен пример.

905

2

Putyo

04.09 2023 в 13:35

Ако трябва и децата ще мобилизират, но няма да допуснат руzzкий мир на територията си. А за кочината е ясно - ще бъде оградена с бодлива тел десетилетия наред след войната...

 
X

Да помогнем на украинските деца!